Jurnalul Săptămânii, 13 August

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de variola maimuței. Boala a fost adusă aici de către un cetățean străin. Noi am ieșit în stradă să aflăm ce cunosc locuitorii orașului despre această infecție. Situația pare trasă la indigo cu cea de la începuturile Covidului: unii sunt sceptici, iar alții se avântă în teorii conspiraționiste.

Foamete la un azil de câini din Chișinău. 600 de animale supraviețuiesc de pe azi pe mâine. Proprietarii procură hrană doar din donațiile oamenilor, care sunt din ce în ce mai puține. Iar scumpirile din ultima perioadă nu le permit să cumpere aceeași cantitate de mâncare ca înainte. Mai mult, câinii au nevoie de medicamente, vaccinuri și alte servicii costisitoare.

Râurile din Republica Moldova sunt profund afectate de secetă. Din unele râuri mai mici, a rămas doar stuful. Cea mai gravă situație se atestă pe râul Răut, care pe anumite porțiuni, a ajuns într-o stare dramatică. În unele regiuni, acesta a pierdut aproape 40 la sută din debit. Agenții economici și populația sunt îndemnați să consume rațional resursele de apă din aceste bazine. Cei mai afectați sunt localnicii care utilizau apa din râu pentru irigare și pentru adăparea animalelor.

Opinia ta contează. Comentează!