Braconierii de pe Nistru își întind nestingherit plasele în plină zi anul împrejur
Social 8 noiembrie 2021, 19:50 | 8821

Braconierii de pe Nistru nu se mai ascund. Dacă până acum pescuiau ilegal doar noaptea și aveau grijă ca nu cumva să fie prinși, acum își întind nestingherit plasele în plină zi anul împrejur. Echipa Jurnal TV a surprins zeci de racile instalate ilegal și pescari care refuză să se conformeze legii. Amenzile sunt prea mici, iar inspectori care să țină situația sub control - prea puțini. Mai exact, doar trei în toată țara.

Legea le permite pescarilor să prindă raci, dar cu plase nu mai mari de 60 de centimetri lungime. Plasele depistate de echipa noastră de filmare au însă, fiecare câte cel puțin trei metri și se întind pe suprafețe enorme, fiind conectate în lanț. Numai în preajma localității Molovata pescarii cred că sunt întinse cel puțin 500 de plase, iar pe întreg Nistrul - mii.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "Deși pe suprafață acest lucru nu se vede, în apă sunt zeci și chiar sute de plase care capturează raci ilegal. Amenda pentru această activitate ajunge la doar 300 de lei. Tot atât costă un kg de raci la piață. Iar pe zi braconierii scot câte 50-60 de kg. Adică fac cel puțin zece mii de lei."

În scurt timp au apărut și primii braconieri. Aceștia goleau plasele în plină zi.

Am încercat să-i ajungem din urmă, dar de frică aceștia au aruncat toate plasele, racii și alte ustensile în apă și au fugit.

VADIM, pescar: "Pentru ei nu sunt pierderi mari. Mâine la piață vor procura racile noi, undeva 100-200 bucăți și iarăși le vor instala pe Nistru."

La câțiva metri depărtare, alți braconieri. Imediat cum au văzut barca noastră, s-au prefăcut că doar pescuiesc.

Pescarii de bună-credință se plâng că practic de fiecare dată când vin la Nistru dau peste plase întinse ilegal. Conform legii, ei trebuie să le scoată și să le transmită autorităților.

Cele mai periculoase sunt totuși plasele vechi, uitate.

Tot aici am surprins și inspecția navală, care făcea razii. Pe braconieri, însă, spun că nu i-au văzut.

Președintele Ligii de spinning din Moldova consideră că problema poate fi rezolvată doar dacă vor fi introduse pedepsele mai dure.

Inspectorii de mediu susțin că practic de fiecare dată când organizează razii întocmesc cel puțin câteva procese verbale, dar fără efect. Peste o perioadă, pescarii revin la activitatea ilegală.

VALENTIN OJOG, inspector principal, Inspectoratul pentru protecția mediului: "Pot să spun că aproximativ aceleași persoane le amendăm odată în lună. Uneori pot să mai trimită pe cineva tot din cercul lor, pe rude. Au fost înainte și cauze penale, dar peste o perioadă de timp, iar se ocupă."

Potrivit inspectorului, în weekend-ul trecut au fost întocmite nouă procese verbale.

Opinia ta contează. Comentează!