Jurnalul Săptămânii, 27 Martie

Prezentat de Adrian Prodan

Cifrele din statisticile cu infectări sunt, într-adevăr, îngrijorătoare. La un an de pandemie am ajuns la aproximativ două mii de infecări, zilnic, și 30-40 de morți stabil. Ce a fost mai greu în acest an de pandemie, i-am întrebat noi pe medici, dar și pe oamenii de rând.

Și în aceste condiții, cei de la putere nu-și unesc forțele pentru a lupta cu pandemia, ci încearcă să tragă foloase politice. Surse Jurnal TV susțin că autoritățile ar intenționa să cumpere, prin intermediari, vaccin la un preț de aproximativ 10 dolari unitatea, în timp ce, pe piață, bunăoară, prețul vaccinului AstraZeneca este mult mai mic - 3,5 dolari. Recent, Guvernul demisionar a alocat, din fondul de rezervă, 70 de milioane de lei pentru procurare de vaccin anti-COVID. Președintele Maia Sandu a atenționat în cadrul unei emisiuni TV că licitația demarată de autorități conține elemente dubioase și țintește procurarea unui singur tip de vaccin - cel mai probabil, „Sputnik V”.

Imunizarea este doar una din condițiile pentru a scăpa de Covid. Cea mai importantă rămâne a fi conștientizarea și respectarea normelor de siguranță. Pentru a reduce numărul de îmbolnăviri, Comisia Națională de Sănătate a redus orarul de lucru al piețelor, ceea ce i-a nemulțumit pe unii comercianți. Ei spun că vânzările au scăzut dramatic și că nu mai au pe ce cumpăra o bucată de pâine.

Opinia ta contează. Comentează!