Pandemia i-a adus acasă, însă starea lucrurilor din țară i-a obligat să-și facă din nou bagajele și să ia calea străinătății
Social 19 iunie 2020, 19:36 | 53757

Pandemia i-a adus acasă, însă starea lucrurilor din țară i-a obligat să-și facă din nou bagajele și să ia calea străinătății. În fiecare săptămână din Republica Moldova pleacă mii de oameni. Unii revin la serviciu, după un concediu forțat, alții merg pentru prima dată. "Aici rămân familiile, dar, statul acasă este mai strașnic decât pandemia pentru că trebuie să supraviețuim cumva", o spun cu lacrimi în ochi oamenii pe care i-a petrecut colegul meu Adrian Prodan.

Mariana Odagiu merge la muncă peste hotare, în Olanda. A revenit în țară în martie, iar pandemnia a prins-o aici, acasă. Acum, după câteva luni pleacă din nou. Este greu, spune femeia, pentru că la Cigârleni, satul de unde este, au rămas fiica și nepoțelul.

Nu ar pleca, dar salariu pe care îl avea aici era puțin peste două mii de lei.

Și-au rezervat locuri în microbuz și alți moldoveni.

Toți cei care pleacă peste hotare, trebuie să aibă la ei un certificat medical ce confirmă că nu au fost infectați cu coronavirus, dar și contractul de muncă. La trecerea frontiere moldovenești sunt obligați să prezinte doar pașaportul și să nu aibă febră.

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, în ultima săptămână, peste 26 de mii de persoane au ieșit din țară. 

Opinia ta contează. Comentează!