Produsele pascale, atenție la calitate
Social 26 aprilie 2024, 15:56 | 536

În preajma sărbătorilor pascale, mulți cetățeni își fac griji de inofensivitatea alimentelor sau bunurilor cumpărate. Consumatorii trebuie să fie precauți la alegerea vopselei pentru ouă, a decorațiunilor sau candelelor. Specialiștii fac apel la vigilență și spun că primordială e calitatea produsului. La ce atrag atenția cumpărătorii atunci când aleg vopsea pentru ouă, vedeți în continuare.

Alții optează să vopsească ouăle prin metode naturale - cu folosirea cojilor de ceapă.

Specialiştii recomandă consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă, care nu este ambalată sau care are ambalaj nemarcat. O astfel de vopsea poate fi tipografică sau textilă şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

SERGHEI LELIC, președintele Centrului Național pentru Protecția consumatorului: "Dacă să vorbim de vopsea, ea trebuie să fie una alimentară și manipularea trebuie să fie corespunzătoare. Să nu admitem crăparea oului la fiert, pentru a nu pătrunde acea vopsea în interiorul produsului, nimerid pe acea coajă și nemijlocit consumată pentru că prezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor."

La fel de important este termenul de valabilitate și componența vopselii.

SERGHEI LELIC, președintele Centrului Național pentru Protecția consumatorului: "Important este eticheta pe care este reflectat inclusiv acel număr de aditiv alimentar, de conservanți și multe altele. Pentru că acei producători sunt în drept să indice aditivele alimentare sub formă de E, tradițional pe care îl cunoaștem toți sau chiar formula chimică sau descrierea în paranteză."

Cumpărătorii trebuie să fie atenți și atunci când aleg decorațiunile pentru ouă sau candelele.

NICOLAE OLARAȘU, director executiv, Centrul Național pentru Protecția consumatorului: "Un alt pericol pentru consumatori ar putea prezenta aceste ambalaje polimerice care evident la temperaturi înalte ar putea elibera anumite substanțe în compoziția oului. Și prin urmare inhalarea acestuia și îngurcitarea acestor substanțe periculoase. Un alt potențial pericol ar putea reprezenta aceste lumânări. Pentru că într-un caz avem ambalaj de sticlă, care ar putea fi sigur, iar acest ambalaj din plastic evident că ar putea întreține focul."

Autoritățile îndeamnă consumatorii să procure produsele alimentare numai din locuri special amenajate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice.

Opinia ta contează. Comentează!