Oraşul elveţian Geneva se pregătește să găzduiască întâlnirea dintre Joe Biden şi Vladimir Putin
Externe 15 iunie 2021, 20:15 | 580

Oraşul elveţian Geneva se pregătește să găzduiască întâlnirea dintre preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin, programată pentru mâine, 16 iunie. Măsurile de securitate sunt la cel mai ridicat nivel, notează DPA. Pe străzi vor fi aproximativ 1.000 de polițiști.

Preşedintele elveţian Guy Parmelin s-a declarat "foarte fericit" că Elveţia găzduieşte acest summit. "Fac urarea ca discuţiile să fie fructuoase pentru cele două ţări şi comunitatea internaţională", a postat el pe Twitter.

Geneva are o istorie ca gazdă a întâlnirilor-cheie. În 1985, a fost locul unui summit între preşedintele american de atunci, Ronald Reagan, şi liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.

Aici se află de asemenea sediul instituţiilor ONU în Europa, ceea ce înseamnă că oraşul este bine populat în ceea ce priveşte misiunile diplomatice. Pandemia a forţat multe astfel de reuniuni să se mute în mare parte online, ceea ce înseamnă că oraşul speră să-şi reia locul de capitală a diplomaţiei odată cu summitul Biden-Putin. Autoritățile locale sunt sigure că summitul va restabili la Geneva ceea ce a pierdut în timpul coronavirusului: rolul său internaţional.

Joe Biden şi Vladimir Putin se vor întâlni la Geneva pe 16 iunie. Potrivit Casei Albe, cei doi vor discuta despre întreaga gamă de chestiuni presante, în încercarea de a reface relaţia SUA-Rusia. În cadrul reuniUNII NATO, aliații au criticat cu vehemență Kremlinul, făcându-l pe Vladimir Putin să riposteze în felul său. Abordând subiectul într-un interviu pentru NBC News, Putin a blamat la rândul său Alianța nord-atlantică.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "Cu ce ocazie NATO și-a extins arealul spre Est, apropiindu-se de granița noastră? Și acum voi (SUA, NATO - n.n.) afirmați că noi (Rusia) suntem agresivi? De ce? Oare Rusia a fost, chiar și după destrămarea URSS, o amenințate pentru cineva? Pentru SUA sau alte țări europene?"

Oficiali ruşi au declarat pentru Reuters că văd summitul de la Geneva ca pe o oportunitate de a-l asculta direct pe Joe Biden, după ce o sursă apropiată de guvernul rus a descris drept "mesaje amestecate" din partea noii administraţii americane. Această primă întâlnire între cei doi lideri de la venirea la putere a lui Joe Biden va interveni într-un climat de tensiuni puternice între Washington şi Moscova, pe fondul unor acuzaţii şi sancţiuni reciproce. De asemenea, va avea loc imediat după reuniunile G7 şi NATO, care vor afişa un front comun anti-Moscova, notează France Presse. Ucraina, programele nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord, Arctica, schimbările climatice sau Siria ar urma să se afle şi ele pe agenda summitului.

Opinia ta contează. Comentează!