Un lac din Ulmu, cauza unui conflict

Conflict de proportii la Ulmu, raionul Ialoveni. Localnicii sunt nemultumiti ca cel mai mare iaz din sat este dat in arenda si ei nu sunt lasati sa pescuiasca sau sa se scalde acolo. // Primarul de Ulmu, Veaceslav Druceanu, afirma ca nu stie cine este arendasul si din acest motiv nu poate rezolva problema consatenilor sai. Asta pentru ca lacul se afla in gestiunea Agentiei „Apele Moldovei”. Factorii responsabili din domeniu afirma ca nimeni nu are dreptul sa le interzica oamenilor sa se bucure de acest lac.

Sătenii mai spun că lacul nu este îngrijit și ar fi folosit doar pentru a scoate profit.

Localnicii mai spun că arendașul lacului ar fi obținut ilegal peste cinci hectare de teren în prejmă și a amenajat alte trei iazuri mai mici, în care crește pește.

Locuitorii din Ulmu nu înțeleg nici de ce Primăria satului nu încasează niciun ban din arenda lacului.

În timpul filmărilor, am surprins mai mulți oameni care se odihneau pe malul iazului respectiv. Ei ne-au spus că nu știu nimic despre restricțiile impuse.

Primarul satului Ulmu susține că nici nu știe cine a luat lacul în arendă. Asta pentru că bazinul acvatic este în gestiunea Agenției „Apele Moldovei”, iar administrația locală ar primi doar câte șase mii de lei anual pentru arenda digului.

Am reușit să discutăm cu Vasile Grama, director al Direcției Baziniere de gospodărire a apelor, care ne-a spus că arendașul iazului este Boris Vrabie, care n-ar trebui să le interzică oamenilor din Ulmu să pescuiască sau să se odihnească în preajmă.

În Republica Moldova sunt aproape 4000 de iazuri și lacuri, cele care se află în gestiunea statului. Aproximativ 50 la suta sunt date în arendă.

Opinia ta contează. Comentează!