Chișinăul, transformat în Veneția
Social 10 august 2022, 19:22 | 873

Un bărbat de 43 ani a murit ieri seara, fiind electrocutat. Furtuna a făcut prăpăd în mai tot orașul Chișinău, mai afectate fiind sectoarele Râșcani și Ciocana. Zeci de copaci au fost dați la pământ. Străzile au fost inundate. Pentru redresarea situației se cer 2,5 milioane de lei.

Muncitorii de la serviciile municipale au fost scoși la înlăturarea celor mai eminente pericole.

La Dispeceratul central municipal au fost înregistrate peste 450 de apeluri ale cetățenilor. Cele mai multe anunțuri au vizat copacii doborâți de vânt, fiind înregistrate 88 de cazuri. Oamenii au trimis alerte cu fire electrice rupte, avarieri la acoperișuri sau blocarea sistemului de canalizare.

Unii orășeni au avut ghinionul să circule și într-un troleibuz plin cu apă. Imaginile au fost făcute de călători, care au ajuns la destinație cu hainele ude leoarcă.

Autoritățile spun că în noapte de marți spre miercuri au fost implicate zece unități de tehnică specializată pentru a debloca și curăța străzile.

Furtuna a cauzat și un deces. Pe strada Dumitru Râșcanu a fost depistat un bărbat fără suflare.

NATALIA STATI, ofițer de presă, Direcția poliție Chișinău: "În urma măsurilor întreprinse de către angajații poliției s-a stabilit identitatea cadavrului. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 43 ani. În timp ce se deplasa spre domiciliu, a călcat în apă unde erau căzute două fire de electricitate și a fost electrocutat. Primăria a anunțat că pe parcursul nopții, mai multe persoane au avut nevoie de ajutor medical. Un bărbat a căzut într-o groapă formată în mijlocul străzii."

Alte locuințe au fost inundate complet. Apartamentul acestei familii cu un copil de un an se află în subsolul unui bloc de locuințe. Apa a pătruns rapid înăuntru și a lăsat în urma sa doar disperare.

Apa a blocat intrarea. Singura soluție era să iasă prin fereastra cu gratii. Din fericire, un vecin a intervenit rapid.

Oamenii spun că salvatorii au intervenit spre dimineață, pentru că au avut prea multe chemări.

Într-un apartament, o creangă enormă a spart tavanul. Apa a curs peste mobilier. Victima a scris pe rețelele sociale că a avut mare noroc să nu se afle acasă când s-a întâmplat incidentul.

Primarul Ion Ceban a convocat în dimineața zilei de miercuri o ședință extraordinară la Primărie și a anunțat că va evalua pagubele împreună cu Comisia pentru Situații Excepționale. Deocamdată, au fost alocate 2,5 milioane de lei pentru redresarea situației.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Aveți exact trei zile. În trei zile să fie curat atât în sectorul Râșcani, cât și la Ciocana. Ne cerem scuze pentru incomodități."

Ion Ceban s-a arătat indignat că meteorologii nu au emis nicio avertizare preventivă. Reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat au răspuns că „procesul meteorologic s-a dezvoltat rapid și din acest motiv acest lucru nu a fost posibil”.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în seara zilei de 9 august au rămas fără lumină oamenii din 18 localități, din raioanele Strășeni, Anenii Noi, Hâncești, Găgăuzia, Cantemir, Cimișlia, Leova și din municipiul Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!