Secțiile de spital vor fi reabilitate
Social 10 aprilie 2024, 15:34 | 416

Institutul Mamei și Copilului este pe cale să scape de starea dezastruoasă, care mai persistă în clădire. Două secții, Chirurgie septică și Neurochirurgie, urmează a fi renovate cu sprijinul unei organizații de caritate. „Intervenția e necesară. Orice întârziere poate crea probleme mari”, au declarat echipei noastre de filmare și medicii, și pacienții.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Fisuri, tencuială la pământ și lipsa condițiilor sanitare. Așa arată acum mai multe secții de la Institutul Mamei și Copilului. Responsabilii de aici spun ca ultima oară, instituția a fost reparată capital în anul 1986, când a fost deschis spitalul."

ANATOLIE LITOVCENCO, șef Secție neurochirurgie: "Reparație capitală nu s-au mai făcut. Au fost și cutremure, au fost și diferite probleme, dar s-a făcut cu sprijinul diferitor asociații de binefacere, religioase, s-a făcut reparații cosmetice. Saloane, băi sanitare. Dacă lăsam în starea în care era avea să fie catastrofă."

Dacă în unele saloane s-au făcut lucrările necesare, în altele nu s-a intervenit nicicum.

În curând, două secții urmează să fie reparate capital, cu sprijinul asociației de caritate „MAD-Aid”, care a reușit să renoveze Secția chirurgie nou născuți. Aceasta va fi disponibilă pentru medici și pacienți începând cu 8 mai curent.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "La o distanță de jumătate de an, Secția chirurgie nou născuți de la Institutul Mamei și Copilului este de nerecunoscut. Săli moderne, echipament nou... În scurt timp, aici urmează să fie internați micii pacienți, care au suferit intervenții chirurgicale."

VICTORIA DUNFORD, fondatoarea organizației de caritate „MAD-Aid”: "Era o situație dezastruoasă. Era ceva ce nu mai văzusem nicăieri, mai ales când erau cazuri reale când teracota cădea peste mame sau peste bebeluși."

Medicii spun că deseori au cerut ca secțiile să fie reabilitate, însă administrația invocă lipsa banilor.

ION NEGRU, șef interimar, Centrul de chirurgie pediatrică "Natalia Gheorghiu": "Sunt sigur că încă din anii 1990, practic fiecare șef de secție care a fost aici a solicitat reparații și curente și capitale, dar din lipsa de surse financiare nu s-a efectuat nimic."

La Institutul Mamei și Copilului activează 64 de secții.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie