Centrul Chinei e sub apă; Astfel de precipitaţii se produc de obicei o dată la 100 de ani
Externe 22 iulie 2021, 15:50 | 715

Inundaţiile din centrul Chinei au lăsat în urmă cel puţin 33 de morţi, iar alte opt persoane sunt date dispărute, conform unui nou bilanţ difuzat joi de televiziunea naţională. Cantităţi record de precipitaţii au căzut în marele oraş Zhengzhou (Djeng Jou), metropolă cu 9 milioane de locuitori. Apa a inundat o secţiune din reţeaua de metrou. Asemenea ploi nu au fost 100 de ani, afirmă autoritățile chineze.

Apele au inundat reţeaua de metrou, unde sute de persoane au rămas blocate în garnituri, dar şi în tuneluri, potrivit relatărilor martorilor şi imaginilor publicate pe reţelele de socializare.

Au fost mobilizate echipe de intervenţie. În timpul operaţiunilor de evacuare, circa 600 de pacienţi cu afecţiuni grave au trebuit evacuaţi de la un spital din cadrul Universităţii.

Spitalul a rămas de asemenea fără alimentare cu electricitate. ''Astfel de precipitaţii se produc de obicei o dată la 100 de ani. Situaţia este sumbră'', se precizează într-un comunicat de presă publicat de Centrul pentru controlul inundaţiilor din Zhengzhou, metropolă cu 9 milioane de locuitori, potrivit China Daily. Numeroase străzi au fost inundate. Automobile şi autobuze au rămas blocate. Alimentarea cu apă şi electricitate a fost întreruptă în numeroase zone. Traficul a fost paralizat, transportul cu metroul a devenit impracticabil, iar trenurile de mare viteză au fost suspendate. Peste 100.000 de persoane au fost evacuate. Pagubele provocate se ridică la milioane de yuani.

Fenomenele meto extreme s-au înmulțit în China în ultimii ani, din cauza urbanizării rapide dar și a crizei climatice globale, scrie AFP.

Opinia ta contează. Comentează!