Un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, 12 la număr, ar fi spălat milioane de euro în România
Justiţie 7 decembrie 2022, 19:34 | 723

Un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, 12 la număr, ar fi spălat, împreună cu mai mulți complici, milioane de euro în România. Autoritățile anunță despre efectuarea zeci de percheziții. Volumul tranzacțiilor, care fac obiectul activităților de urmărire penală, depășește 70 de milioane de euro.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România precizează că opt percheziții au fost făcute marți la Chișinău, alte 13 percheziții au avut loc la București și în județul Călărași, iar patru - în Suedia. Potrivit anchetei, în perioada februarie 2018 - ianuarie 2021, pe teritoriul României, Bulgariei, Poloniei și al Ungariei s-a conturat și dezvoltat un grup organizat specializat în activități ilicite de spălare a banilor. Grupul infracțional punea la dispoziția altor grupuri infracționale persoane, societăți paravan din Hong Kong şi Israel, dar și conturi bancare, în scopul ascunderii și spălării banilor proveniți din infracțiuni. Activitatea infracțională consta în fraudă informatică sau, după caz, înșelăciune îndreptată împotriva unor firme și holding-uri din Europa, Australia, America de Nord, America de Sud și, uneori, Asia.

DIRECȚIA DE INVESTIGARE A INFRACȚIUNILOR DE CRIMINALITATE: "Înșelăciunile au avut drept fundament investiții în capital de risc pe platforme de tranzacționare nereglementate în Uniunea Europeană, îndreptate împotriva unor persoane fizice, care au fost atrase prin diferite metode de inginerie socială să investească prin intermediul unui „broker” pe astfel de platforme și, ulterior, au fost deposedate, prin diverse mijloace, de fondurile depuse."

Perchezițiile au fost coordonate de PCCOCS, de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații. Procuratura Generală scrie că cetățenii moldoveni, cu vârstele cuprinse între 35 și 67 de ani, aveau rol de interpuși la crearea companiilor în România, prin care erau spălate fondurile obținute ilegal. Cei vizați sunt din Chișinău și Anenii Noi.

În total, în cauză au fost indisponibilizate peste cinci milioane de dolari. Nouă inculpați reținuți vor fi duși joi la Curtea de Apel București cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile, se arată în comunicatul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România.

Opinia ta contează. Comentează!