Păstrează tradițiile departe de casă
Social 29 aprilie 2024, 20:27 | 234

Cu plăcinte, vin și muzică live! Așa a fost sărbătorită Duminica Floriilor la Ambasadă Republicii Moldova din Bruxelles. Deși mulți dintre cei prezenți vor fi departe de baștină în timpul sărbătorilor pascale, oamenii spun că încearcă să păstreze tradițiile și la mii de kilometri de casă. Urmează un reportaj semnat de trimisul nostru special la Bruxelles, Iulia Sarivan.

Angela Jalbă este de 15 ani stabilită la Bruxelles. Ea a reușit să aducă în capitala Belgiei covoarele, hainele noastre tradiționale, care redă atmosfera din Casa mare.

ANGELA JALBĂ, moldoveancă stabilită la Bruxelles: "Aveți în față un covor care se numește „Umbra”. Este unul din cele mai mare covoare care se țes la nordul Moldovei, așa în rând cu „Lăcrămioara”, cu platoul rotund. Am o colecție întreagă de prosoape, de altfel, toate care le vedeți în față sunt ale mele. Am câteva costume colecționate din diferite zone ale Moldovei."

De patru ani, Natalia Florea face parte din comunitatea „Șezătoare la Bruxelles”, unde deseori sunt organizate evenimente tematice.

NATALIA FLOREA, moldoveancă stabilită în Belgia: "Ia de pe manechin este o ie cusută de mine pentru fiica mea cea mică și la momentul de față cos la o cămașă dreaptă. Mai am o cămașă în lucru, o mânecă, pentru sora mea o cos."

Tradițiile strămoșești sunt respectate oriunde, indiferent de țară sau oraș.

ANGELA JALBĂ, moldoveancă stabilită la Bruxelles: "Sărbătorile sunt cu gust de casă, sărbătorile sunt cu gust de plăcinte, de sarmale, cu gust și aromă de cozonac. Deci, în tocmai ca acasă, doar că nu suntem acasă, suntem aici. Ca de obicei, în ceilalți ani în Duminica Floriilor noi mergeam la biserică, respectiv, veneam acasă cu crengile de salcie tradițional și ca întotdeauna, dacă țineam post până la Florii atunci aveam dezlegare la pește."

NATALIA FLOREA, moldoveancă stabilită în Belgia: "În familia noastră, cumva păstrăm tradiția pe cât se poate, pentru că părinții sunt morți, dar pentru copii și mai am și nepoțica noi respectăm obiceiurile de acasă, cu vopsitul ouălor, cu coptul cozonacilor. Clar lucru, de Paște mergem la biserică, sfințim, venim acasă și facem masa de sărbătoare."

DIANA GORBEI, reprezentantă ONG „Impact Moldova”: "Sărbătorile de obicei, ne duc cel mai mult cu gândul acasă. Pe mine mă duce cu gândul la mirosul de cozonac, proaspăt, scos din cuptor. Mă duce cu gândul când încondeiam ouăle cu mama și încerc cumva să transmit tradiții copiilor, pentru că ei s-au născut în Luxemburg. Însă, vreau să știe de unde am pornit și de cultura noastră."

Duminica Floriilor, sau Intrarea Domnului în Ierusalim, este una dintre cele mai semnificative sărbători creștine. De Florii se sfințesc cu agheasmă ramuri înmugurite de salcie, iar slujitorii bisericii le țin în mâini, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinței vieții asupra morții.

Opinia ta contează. Comentează!