Jurnalul Săptămânii, 11 Mai
Jurnalul Săptămînii 11 mai 2019, 20:52 | 3464

Prezentat de Parascovia Spic

A luptat cu şi împotriva lui Castro

Cu astfel de cuvinte ne-a întâmpinat Pedro Fuentes Cid, un om cât o carte de istorie, un cubanez care s-a născut şi a copilărit sub regimul generalului Fulgencio Batista, care, mânat de idealurile libertăţii, i s-a alăturat lui Fidel Castro şi Revoluţiei cubaneze, iar apoi din cauza aceloraşi idealuri a ajuns să facă puşcărie şi muncă forţată în coloniile "camaradului" Castro. După 2016, odată cu moartea lui Fidel şi cu abdicarea de la frâiele puterii a fratelui său Raul, Pedro Fuentes a fost văzut în Occident drept un posibil viitor preşedinte al unei Cube democratice. Până în acest moment a participat, însă, la momentele cheie din istoria Cubei moderne.

Pedro Fuentes-Cid s-a implicat de când era adolescent în activitatea revoluționară de răsturnare a regimului dictatorial al generalului Fulgencio Batista. S-a antrenat într-o tabără de guerilla din Republica Dominicană, a ajuns să lupte de aceeași parte cu Fidel și Raúl Castro, cu Che Guevara, deşi împărtășeau ideologii diferite, și a deținut, după victoria Revoluției, funcții în stat. Virarea către comunism a lui Fidel Castro, l-au determinat să se angajeze în activități de răsturnare a noului regim. A fost capturat, în martie 1961, în timp ce transporta arme, după un schimb de focuri în care în mașina sa au fost trase peste o sută de gloanțe. Intervențiile făcute în favoarea sa și trecutul de revoluționar l-au scăpat de pedeapsa cu moartea, astfel că a fost condamnat pe când avea 22 de ani, la 30 de ani de închisoare, din care a executat 16, după care a beneficiat de o amnistiere colectivă în 1976. După doi ani de la eliberare a reușit să ajungă în Statele Unite, unde trăia familia sa, inclusiv fiul pe care nu-l mai văzuse în tot acest timp. Absolvent al unor studii la Paris și licențiat în Drept Diplomatic și Consular al Universității din Havana încă din 1961, odată ajuns în SUA a continuat, la vârsta de 40 de ani, să studieze, obținând o diplomă în Studii Interamericane la Universitatea din Miami. Din 1989 a profesat ca avocat în Florida, dar s-a dedicat și cauzei cubaneze. Din 2002 este purtătorul de cuvânt al Asociației Deținuților Politici Cubanezi și a călătorit în toată lumea pentru a face cunoscută situația din țara sa natală.

A lucrat şi în câmp, a muncit la toate tipurile de culturi agricole... dar în mod special îşi aduce aminte cum a săpat kilometri întregi de tranşee sub un soare arzător, fiind murdar, flămând şi slab.

Pedro Fuentes spune că în timpul regimului Castro zece mii de oameni au fost executaţi din motive politice.

Pedro Fuentes spune că sărăcia este omniprezentă în Cuba, iar zeci de mii de oameni suferă de malnutriţie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie