Șapte candidați pentru funcția de Avocat al Poporului au fost admiși la proba interviului
Justiţie 25 ianuarie 2022, 15:45 | 1190

Șapte pretendenți aspiră la funcția de Avocat al Poporului. Candidații au fost admiși la proba interviului prin decizia Comisiei speciale, care s-a întrunit în ședință închisă, în regim online. Funcția a fost declarată vacantă după ce Natalia Moloșag a fost demisă pe 9 decembrie trecut, prin votul deputaților.

Pentru funcția de avocat al poporului candidează Emanoil Ploșnița – fost președinte al Uniunii Avocaților, Violeta Gașițoi - avocat stabilit acum în Statele Unite ale Americii, Teodor Cârnaţ, profesor universitar, fost membru CSM, Ilie Rotaru - avocat, fost director al complexului comercial Gemeni și fost candidat pentru funcția de procuror general, Ceslav Panico - director adjunct al Institutului de Reforme Penale, fost membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie, Alexandru Zubco - șeful Secției prevenirea torturii din cadrul institutului Avocatul Poporului, fost jurist la Asociația Promo-LEX și Eugen Goloșceapov - fost director al organizaţiei Amnesty International Moldova.

Proba interviului va avea loc pe 31 ianuarie. Potrivit regulamentului, Secretariatul Parlamentului va asigura înregistrarea video a interviurilor, care va fi publicată după finalizarea probei. Ulterior, candidații vor fi evaluați de către toți membrii Comisiei speciale. Doi dintre ei, care vor obține cel mai mare punctaj, vor fi prezentați plenului Parlamentului. Cel care va obține votul majorității va fi numit în funcție.

Funcția de Avocat al Poporului a fost declarată vacantă după ce deputații au demis-o, pe 9 decembrie, pe Natalia Moloșag. S-a întâmplat după ce Moloşag a recunoscut că asistentul ei, Dumitru Godorog, a fost condamnat pentru proxenetism. Natalia Moloșag a precizat atunci că nu a comis nicio ilegalitate, ci a decis să-i dea o şansă de integrare în societate. Godorog a cumulat mai multe funcţii în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, printre care cea de fost şofer, pază de corp, electrician şi muncitor. Toate acestea le-ar fi făcut gratuit. Natalia Moloşag a fost aleasă Avocat al Poporului la începutul lunii septembrie 2021, cu votul deputaţilor PAS.

Opinia ta contează. Comentează!