Jurnalul Săptămânii, 12 Februarie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Învățământul online a fost inaccesibil pentru copiii din mai multe familii la limita sărăciei. Trăiesc în sate uitate de lume, iar părinții abia de-și permit să le asigure necesarul minim de viață. Ce să mai zici de conexiune la internet, telefoane sau computere, care au devenit o necesitate în această perioadă pandemică. În unele cazuri, şcoala online ascunde drame mult mai mari decât lipsa unui telefon performant sau a unei tablete. Acești copii depun eforturi uriaşe să înveţe singuri, având la îndemână doar manualele didactice.

Gazpromul ne arată din nou la robinet. Există riscul ca în luna mai, gigantul rus să rezilieze contractul de livrare a gazelor către Republica Moldova. Asta după ce furnizorul rus a convocat unilateral, contrar înțelegerilor de la St.Petersburg, o ședință a Consiliului de Observatori al Moldovagaz pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriei Moldovagaz. Și ministrul Spânu, și alți oficiali de la Chișinău recunosc faptul că Gazprom ar vrea ca datoria Moldovagaz să fie verificată...tot de Moldovagaz. Dacă acest lucru nu va fi acceptat, ne-am putea pomeni, peste câteva luni, cu un nou episod în criza gazelor.

Pandemia bate în retragere, ne spun autoritățile. Din păcate însă, numărul mare de infectări nu este singura problemă apărută odată cu răspândirea coronavirusului. O altfel de pandemie ia amploare - cea a falsurilor. Studiile arată că mulți cetățeni au mare încredere în diverse mituri legate de virus. Pornind de la această stare de lucruri, Centrul de Cercetări Științifice în Psihologie a făcut un sondaj. Experții au constatat că cele mai de încredere surse de informare pentru unii oameni sunt rudele, preoții și vloggerii.

Opinia ta contează. Comentează!