În satul Valea din raionul Soroca nu s-a mai născut niciun copil de 12 ani încoace
Social 23 iunie 2022, 20:07 | 9629

În raionul Soroca este un sat, în care cel din urmă copil s-a născut în urmă cu 12 ani. Localitatea se află în mijlocul naturii. Cei câțiva săteni rămași spun că n-au grija inflației sau a crizei gazelor naturale. Nu-i deranjează nici prețurile enorme la carburanți. Singurul lor mijloc de transport este căruța. Urmează reportajul nostru realizat în satul Valea.

VEACESLAV DOROGAN, locuitor din satul Valea, raionul Soroca: "Copii? Avem, unul și acela este în clasa a VI-a. -Unde? În satul vecin? -La Bădiceni. -Câți kilometri sunt până acolo? -Dacă e să luăm de aici, atunci sunt vreo șapte și jumătate sau opt până la școală."

Singurul copil din localitate este nepoata lui moș Vasile. Fata a trecut în clasa a VI-a și își face studiile în satul vecin, Bădiceni.

VASILE DONOS, locuitor al satului Valea, raionul Soroca: "A făcut patru clase în satul Sobari, dar acum un an deja învață la Bădiceni. -La Sobari doar până în clasa a IV-a. Ea este singurul copil din sat, așa am înțeles? -Da, da. -Cu ce se duce la școală? -Vine rutiera și o ia de la șosea."

Ca într-o familie! Nici nu e de mirare! În tot satul sunt doar șapte oameni, așa că își împărtășesc grijile, bucuriile și tristețea. Nu au grija inflației, a crizei energetice sau a carburanților. Trăiesc în mijlocul pădurii. Au de foc, iar de carburanți n-au nevoie, vehiculul lor e calul și căruța.

VEACESLAV DOROGAN, locuitor din satul Valea, raionul Soroca: "În mijlocul naturii, mai bine nici nu se poate. E liniște. Nu ne deranjează nimic. -Eu sunt om cam vechi și de gaze naturale, să nu spun minciuni am auzit prin anii 80. În 70 au apărut la noi buteliile de gaz în Moldova, dar naturale cam prin 80, așa că pe mine nu mă deranjează absolut nimic. Mai ales că trăiesc în mijlocul pădurii. - Faceți focul cu lemne? -Uscăciune cât îți dorește sufletul."

Nici care e prețul cărnii, al peștelui sau a altor produse nu știu, pentru că mănâncă ceea ce produc ei.

VEACESLAV DOROGAN, locuitor din satul Valea, raionul Soroca: "Eu mai în scurt țin păsări, porci, caprine, câini și mâțe."

VASILE DONOS, locuitor al satului Valea, raionul Soroca: "Ați schimba de exemplu traiul de aici pentru cel din Chișinău? -Doamne ferește! Pe mine să mă pui în... Eu nici nu le spun case, acestea cu multe etaje, dar le spun coștereață. Eu nu pot, eu la aer liber."

Satul Valea este parte a comunei Cremenciug, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populația satului constituia 14 oameni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie