Președintele raionului Florești, Ștefan Paniș, riscă să fie demis din funcție
Justiţie 22 septembrie 2021, 15:55 | 1257

Președintele raionului Florești, Ștefan Paniș, care a figurat anterior într-o investigație la Jurnal TV, riscă să fie demis din funcție. Potrivit Autorității Naționale de Integritate, funcționarul ar fi tăinuit o parte din veniturile obținute, suma nedeclarată fiind de aproximativ două milioane de lei. Paniș zice că nu este vinovat și va ataca decizia ANI în judecată.

COMUNICATUL AUTORITĂȚII NAȚIONALE DE INTEGRITATE: "În cadrul probatoriului acumulat, inspectorul de integritate a depistat că subiectul a cumpărat aproximativ 200 de terenuri agricole, a căror valoare oscilează, conform contractelor de vânzare–cumpărare, între 1000 de lei și peste 200 de mii de lei. În acest mod, a fost generată bănuiala rezonabilă de diferență vădită și substanțială între averea dobândită și veniturile realizate, în mărime totală de aproximativ 2 milioane de lei."

Potrivit Autorității Naționale de Integritate, Ștefan Paniș va fi supus unor controale sub aspect fiscal, dar și penal. O parte din banii nedeclarați ar putea fi confiscați, iar Paniș riscă să fie demis și decăzut din dreptul de a accede în funcție publică sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani. În replică, președintele raionului Florești afirmă că inspectorii sunt ghidați de motive personale.

ȘTEFAN PANIȘ, președintele raionului Florești: "Oficial, eu nu am încălcat nimic. Vreau să vă mai spun încă una: inspectorul are niște interese personale, iar noi vom ajunge și ne vom lămuri cu el. Am să atac în judecată și vom vedea dacă risc eu să fiu demis sau nu risc."

Ștefan Paniș a fost și subiectul unei investigații de la "Jurnalul Săptămânii". Conform declarației de avere și interese pentru anul 2020, Ștefan Paniș se numără printre cei mai bogați președinți de raion din Republica Moldova. El are în conturi bancare sute de mii de lei, este proprietarul a sute de hectare de pământ. Familia funcționarului administrează afaceri în domeniul agricol și deține mai multe depozite în satul Mărculești. Ștefan Paniș are două mașini: un autoturism Hyundai Santa Fe, produs în 2016, în valoare de 28 mii de euro, și un vehicul motorizat ”Minsk”, produs în 2004, a cărui valoare este estimată la două mii de lei. Ștefan Paniș are câteva locuințe impunătoare, una dintre ele se află într-un sector privat din orașul Florești.

Opinia ta contează. Comentează!