Image-Description
Ora Expertizei | Deputați și experți, cu un bilanț la 100 de zile ale noii guvernării
Politic 24 septembrie 2019, 09:54 | 1447

Reușitele înregistrate în primele 100 de zile de noua guvernare sunt foarte modeste și nu conving opinia publică. De această părere sunt mai mulți dintre invitații emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, în care s-a discutat acest subiect. Expertul în politici publice Ștefan Gligor spune, bunăoară, cel mai vizibil succes este crearea unei „coaliții imposibile”. Societatea este mai liberă, însă nu s-a reușit reforma justiției, spune el. La rândul său, și comentatorul politic Alexandru Petcov, reproșează guvernării că nu ar fi reușit niciun salt economic.

„Noi avem încă foarte multe probleme legate de justiție – o justiție dependentă, care s-a compromis și care nu a fost reformată în niciun sens până acum”, consideră Ștefan Gligor.

În opinia sa, încă sunt foarte multe de făcut în Republica Moldova și el ar vrea să vadă un program foarte clar de guvernare, bine pus la punct care răspunde necesităților societății.

„Astăzi vedem că nu prea s-a reușit. Nu s-a reușit, de pildă, abrogarea sistemului electoral mixt, chiar dacă acest lucru a fost făcut formal. Dacă ne amintim, guvernarea când a fost în opoziție spunea foarte clar: „noi venim în Parlament doar pentru câteva luni ca să debarcăm regimul oligarhului Plahotniuc și să organizăm alegeri repetate în sistemul proporționat vechi”. Acum, dacă nu cunoaște cineva, în momentul dacă se organizează alegeri anticipate, ele au loc în baza sistemului Plahotniuc-Dodon și nimeni nu se prea grăbește să abroge această hotărâre”, a declarat Alexandru Petcov.

El afirmă că un salt economic este imposibil în condițiile în care guvernarea a recurs la majorarea tarifelor.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc consideră că un succes al actualei guvernări este faptul că își recunoaște eșecurile. Parlamentarul spune că nici până acum nu a văzut programul de guvernare al Guvernului Sandu, ci doar niște promisiuni de depolitizare și dezoligarhizare. „Restul, totul prin antagonizare – distrugerea lucrurilor bune care s-au făcut, programele bune pentru oameni „O nouă viață”, „Un doctor pentru fiecare”, „Prima Casă”, proiecte atât sociale, cât și economice care erau axate anume pe soluționarea problemelor cetățenilor”, a menționat deputatul.

De cealaltă parte, Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS, blocul ACUM, menționează că viteza cu care se schimbă lucrurile nu poate să-i mulțumească pe toți. Ceea ce i-a reușit cu certitudine actualei guvernări, spune Igor Grosu, a fost restabilirea relațiilor bune cu partenerii externi. „Fondul Monetar Internațional a acceptat cele două rapoarte de evaluare a Republicii Moldova și debursările care vin din parte FMI înseamnă culoare verde pentru toți partenerii de dezvoltare. Am acoperit deficitul bugetar – vor veni resursele de la UE, de la alți parteneri de dezvoltare. Și cel mai important – noi trebuie să trecem de iarna care urmează”, a declarat deputatul.

Opinia ta contează. Comentează!