Angela Merkel îngrijorată de situaţia lui Alexei Navalnîi
Externe 20 aprilie 2021, 20:01 | 937

Angela Merkel s-a declarat "foarte îngrijorată" de situaţia lui Alexsei Navalnîi. Într-un discurs susţinut prin videoconferinţă în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Merkel a salutat mesajul Curții Europene a Drepturilor Omului, care a cerut eliberarea opozantului rus.

ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei: "Suntem extrem de preocupaţi de situaţia lui Aleksei Navalnîi, iar guvernul german, alături de altele, lucrează pentru a se asigura că el primeşte îngrijirile medicale corespunzătoare. Suntem foarte îngrijoraţi şi încercăm să ne folosim influenţa."

Germania asigură, din noiembrie şi până în mai, preşedinţia rotativă a Consiliului Europei, organizaţie paneuropeană care numără 47 de state membre, printre care şi Rusia.

ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei: "Avem numeroase conflicte cu Rusia, ceea ce ne face relaţia mai dificilă, dar am susţinut mereu continuarea dialogului."

Alexei Navalnîi a intrat în greva foamei la 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie, acuzând administraţia penitenciară din Rusia că îi refuză vizita unui medic în contextul în care el suferă de o dublă hernie de disc şi de o pierdere a senzaţiei la picioare şi braţe. Mai mulţi medici, între care cel personal al lui Navalnîi, aflat în greva foamei, au fost respinşi marţi dimineaţă la intrarea în colonia penitenciară nr.3 unde principalul oponent al Kremlinului a fost spitalizat în ajun. În schimb, avocaţii acestuia au putut să intre în penitenciar, potrivit jurnaliştilor France Presse. Serviciile penitenciare ruse au asigurat că starea de sănătate a lui Navalnîi este "satisfăcătoare", un anunţ pus la îndoială imediat de apropiaţii săi şi de Uniunea Europeană. Susţinătorii disidentului rus au lansat un apel la manifestaţii în toată Rusia miercuri, ziua când preşedintele rus Vladimir Putin va susţine discursul său anual în faţa Adunării Federale, cele două camere reunite ale parlamentului rus. Ministerul rus de Interne a avertizat că nu va permite nicio "destabilizare" şi că va lua "toate măsurile care se impun".

Opinia ta contează. Comentează!