Platforma cere partidelor să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice
Politic 26 februarie 2021, 15:22 | 1440

Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic este solidară cu ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, și cere partidelor să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice. O declarație în acest sens a fost semnată de aproape 100 de organizații. Atacurile la adresa ambasadorilor au continuat însă și astăzi, prin vocea lui Igor Dodon, chiar dacă societatea civilă insistă pe soluții democratice în rezolvarea crizei politice.

Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic menționează că Partidul Șor și Partidul Socialiștilor au lansat recent atacuri la adresa ambasadorului Uniunii Europene ”pentru a distrage atenția de la manevrele nedemocratice și neconstituționale, pe care le fac pentru a-și conserva puterea după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon”.

DECLARAȚIE PUBLICĂ: "Cele două partide îi reproșează diplomatului european diverse luări de poziție, pe care acesta le-a avut și invocă o așa-zisă încălcare de către acesta a „suveranității” țării. În realitate, este vorba de o diversiune: atât Partidul Șor cât și PSRM par mai degrabă preocupate să-și asigure o putere suverană de a controla instituțiile statului, în pofida faptului că au pierdut sprijinul electoratului."

Potrivit Platformei Naționale a Societății Civile din Parteneriatul Estic, suveranitatea nu este afectată de ambasadorul Uniunii Europene, care declară că au fost abateri de la angajamentele pentru reformă pe care Republica Moldova și le-a asumat oficial în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ci chiar de către cei care promovează astfel de demersuri. Astăzi, Igor Dodon și-a continuat atacurile la adresa ambasadorilor într-o nouă ediție a emisiunii sale online. În opinia lui Dodon, diplomații ar trebui să reacționeze la faptul că președintele Maia Sandu refuză să accepte candidatul PSRM-Șor pentru funcția de premier.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Unde sunt acum ambasadorii cu „mari standarde europene și acquis comunitar”? De ce tăceți? Ați luat apă în gură și ați băgat capul în nisip? Stimați ambasadori europeni, ați mai avut politicieni pe care îi puneați la icoanele europene: Filat, Leancă, Lupu, Plahotniuc. Le iertați totul. Când guvernele proeuropene furau miliarde, le băteați pe spate și le spuneați „bravo”. Acum când „liubimicika” voastră încalcă Constituția, ați luat apă în gură? Chestia asta va fi penalizată, nu de mine, de popor, credeți că oamenii nu văd?"

Anterior, șeful PSRM a declarat că partenerii occidentali ai Republicii Moldova dau dovadă de standarde duble. Recent, Ilan Șor a lansat un val de acuzații dure la adresa ambasadorului Uniunii Europene,Peter Michalko. Potrivit lui Șor, diplomatul își dorește, nici mai mult, nici mai puțin, să ”preia controlul total asupra Republicii Moldova”. Șor a reacționat astfel, după ce oficialul european a declarat că este îngrijorător când ”persoane implicate în frauda bancară decid în ceea ce privește formarea Guvernului”. Ieri, ambasadorii Uniunii Europene și ai statelor membre acreditați în Republica Moldova au emis o declarație comună, prin care condamnă recentele atacuri publice asupra ambasadorului Peter Michalko și a altor diplomați occidentali.

Opinia ta contează. Comentează!