Administrația Națională a Penitenciarelor a dat-o în bară, dar încearcă să scape basma curată
Justiţie 16 aprilie 2021, 18:06 | 2840

Administrația Națională a Penitenciarelor a dat-o în bară, dar încearcă să scape basma curată, acuzând postul nostru de televiziune de lipsă de echidistanță. ANP s-a văzut într-o problemă, când am difuzat, pe 14 aprilie, un material privind dezmățul din penitenciarul din Lipcani, unde deținuții își bat joc de gardieni așa cum le palce. Reporterul nostru a insistat asupra unui comentariu de la conducerea ANP, dar instituția a tăcut până a doua zi, 15 aprilie. A emis un comunicat, în care se arată că Jurnal TV nu a cerut o reacție. Este un fals, afirmăm noi, și drept confirmare redăm discuțiile cu responsabilii de la ANP.

În ziua de 14 aprilie, înainte de a pune materialul pe post, reporterul nostru a sunat cu insistență la două numere diferite ale responsabililor de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Reacția a apărut abia a doua zi, după difuzarea imaginilor cu fărădelegea din penitenciarul de la Lipcani. ANP ne reproșează de fapt că nu i-am cerut permisiunea să arătăm ceea, ce nu se cuvine: umilința gardienilor sub pumnul pușcăriașilor.

Comunicatul de Presă: "În privința evenimentelor prezentate de către un post de televiziune, pe 14 aprilie curent, privind atacul deținuților asupra unor angajați, comunicăm că acestea au fost difuzate fără a fi consultată poziția oficială a ANP."

Așa începe comunicatul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care afirmă că nu i-a fost cerută o reacție, deși ar fi vrut ca Jurnal TV să-i pună la dispoziție materialul video.

Comunicatul de Presă: "Precizăm că la apelul telefonic al postului de televiziune s-a răspuns, sens în care s-a solicitat vizualizarea imaginilor video, pentru a le putea comenta ulterior. Declarăm cu toată responsabilitatea că acestea nu au fost expediate în adresa ANP."

Situația e confuză: cei de la ANP spun că nu le-a fost cerută reacția, iar apoi afirmă că au vorbit la telefon cu reporterul Jurnal TV și au cerut imaginile video. În ziua de 14 aprilie, reporterul Jurnal TV a sunat la unul dintre numerele afișate pe site-ul ANP, pentru un comentariu. Reproducem discuția integral.

Interlocutorul de la ANP nu a solicitat niciun fel de informații sau materiale video. Pentru a exclude neînțelegerile, reporterul nostru a mers la Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru a clarifica lucrurile în privința comunicatului cu pricina. La sediul ANP, unul dintre responsabilii pentru relațiile cu presa a recunoscut că nimeni din echipa serviciului de presă nu a răspuns la apel, miercuri, 14 aprilie.

Aceasta a fost prima reacție a celor din Serviciul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Angajata ANP a plecat fără explicații, dar a revenit cu propunerea să solicităm o reacție tot... la telefon.

Pe data de 5 martie, Jurnal TV a publicase un alt material despre situația alarmantă din penitenciare. Atunci, Serviciul de presă al ANP ne-a răspuns la telefon și ne solicitase să-i trimitem pe email imaginile la care am solicitat o reacție. Imediat am transmis fotografiile. Până acum nu avem un răspuns la acel mesaj.

Opinia ta contează. Comentează!