La 12 ani distanță de la evenimentele din 2009, urmărirea penală în dosarul 7 aprilie a fost reluată
Justiţie 25 noiembrie 2021, 17:46 | 1363

La 12 ani distanță de la evenimentele din 2009, urmărirea penală în dosarul șapte aprilie este reluată. Decizia a fost luată în urma verificării informației făcute publice de către Boris Sprîncean, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV din data de 10 noiembrie.

Procurorii PCCOCS urmează să efectueze acțiuni procesual-penale inclusiv pentru verificarea versiunii privind rolul unor persoane de a deturna evenimentele, prin folosirea armelor de foc. Investigațiile vor fi efectuate și prin prisma infracțiunilor de uzurpare a puterii de stat, dezordinilor în masă și imperativului securității naționale. Boris Sprâncean este finul de cununie al lui Adrian Nichifor, acesta fiind apropiat fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Sprâncean a declarat la Jurnal TV că Nichifor îndeplinea toate comenzile lui Plahotniuc. Nichifor i-a arătat finului său de cununie armele, care erau amplasate pe mai multe clădiri din centrul capitalei, în timpul evenimentelor din 7 aprilie, 2009.

BORIS SPRÂNCEAN, finul de cununie a lui Adrian Nichifor: "Am mers în doi în dormitor la el unde am rămas trăsnet când am văzut atâta armament. Erau în jur de 14 lunete și minim 10-15 pistoale. Un pistol era cadou făcut, dar lunetele a fost o istorioară, la ce au servit acele lunete la evenimentele din 7 aprilie. Toate erau pe poziție, toate aveau ținte diferite, pe mai multe clădiri și așteptau comanda să deschidă focul asupra anumitor persoane."

Lucru care nu s-a întâmplat.

BORIS SPRÂNCEAN, finul de cununie a lui Adrian Nichifor: "Au primit informații că pe aeroportul Mărculești staționa grupa Alfa a serviciilor secrete rusești și ăsta a fost un motiv ca să nu deschidă foc. Iar pe Aeroportul Chișinău staționa o navă încărcată cu diferite dispozitive pentru a susține pe dl președinte Voronin pe atunci din partea Rusiei."

Nimeni nu a făcut pușcărie pentru abuzurile comise atunci în comisariate, unde tinerii reținuți au fost torturați. În schimb țara noastră a fost condamnată de mai multe ori la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

VADIM VIERU, avocat Promo-Lex: "Noi am avut ccel puțin patru-cinci dosare hotărâre de condamnare la CEDO, pe cazuri 7 aprilie și mai mult de 10 decizii prin care Curtea a luat act de reglementare amiabilă pe cazuri de șapte aprilie și a acordat reclamanților sume cuprinse între 10 și 15 mii de euro."

În noaptea de 7 spre 8 aprilie a fost bătut până la moarte Valeriu Boboc. El avea 23 de ani. Ulterior, în Parlament a fost creată o comisie de anchetă, condusă de fostul deputat Vitalie Nagacevschi. Acesta a devenit apoi avocatul lui Vladimir Plahotniuc. Activitatea comisiei a culminat cu un raport, în care se arăta că președintele de atunci, Vladimir Voronin, şi-a depășit atribuțiile, iar poliția a acționat disproporționat.

Opinia ta contează. Comentează!