Consumatorii cu datorii de peste cinci mii de lei față de Moldovagaz ar urma să fie deconectați de la rețea în zilele următoare
Social 10 august 2022, 19:28 | 526

Consumatorii cu datorii de peste cinci mii de lei față de Moldovagaz ar urma să fie deconectați de la rețea în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de șeful companiei Vadim Ceban. El a precizat că peste 700 de gospodării au fost deja deconectate, în ultima săptămână. Cumulativ, aceștia au format o datorie de peste 4 milioane de lei în ultima jumătate de an. Pentru a fi reconectați, aceștia vor trebui să achite plata în avans pentru 12 luni.

Moldovagaz anunță că, în perioada 1-8 august, au fost deconectați de la rețeaua de gaze naturale 708 rău-platnici. Șeful companiei, Vadim Ceban, susține că aceștia datorau peste patru milioane de lei.

Vadim CEBAN, directorul ”Moldovagaz”: "Sunt datorii acumulate din ianuarie până inclusiv luna iulie. Noi am luat fix așa cum era indicat în hotărâre de la 1 august. Este cel puțin cei care au peste cinci mii de lei."

Pentru a fi reconectați la rețea, este necesară achitarea integrală a facturii, a taxei de reconectare și plata în avans pentru următoarele 12 luni.

Vadim CEBAN, directorul ”Moldovagaz”: "Se plătește pentru reconectare o sumă simbolică și acolo este scris până la 12 luni să achite plata în avans, dar noi oferim posibilitatea ca avansul să fie achitat pentru o lună de zile. - Dar plata simbolică asta cât ar însemna? - De la 200 de lei până la 500 de lei reconectarea."

Pentru a evita creșterea datoriei consumatorilor față de ”Moldovagaz” și evitarea deconectării, distribuitorul solicită populației să-și achite la timp facturile. Moldovagaz, deținută de Gazprom, a recurs la aceste acțiuni radicale în raport cu rău-platnicii de pe malul drept al Nistrului în condițiile în care cei de pe malul stâng, din regiunea transnistreană, au acumulat o datorie de peste 8 miliarde de dolari, iar compania nu a exprimat nicio pretenție în spațiul public în legătură cu această situație.

Până în 31 iulie, consumatorii casnici de pe malul drept al Nistrului și-au achitat facturile curente în proporție de 98,5%, iar agenții economici – 99,7%. După ultima majorare a tarifelor de către ANRE, consumatorii casnici vor achita, în luna august, 22 de lei și 99 de bani pentru un metru cub de gaze consumat, ceea ce înseamnă cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât au plătit în iulie.

Opinia ta contează. Comentează!