Statul cere mii de euro de la Botnari
Justiţie 22 august 2023, 19:42 | 577

Ministerul Justiției a inițiat o acțiune în regres pe numele fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Guvernul cere în instanță ca Botnari să restituie cele 50 de mii de euro din cele 125 de mii plătite de stat, după ce Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în 2019, în dosarul profesorilor turci expulzați ilegal.

Cererea de chemare în judecată pe numele fostului director SIS, Vasile Botnari, fost depusă de Ministerul Justiției la Judecătoria Chișinău în data de 11 august, iar prima ședință ar urma să se desfășoare în ianuarie 2024. Potrivit consilierului pentru comunicare din cadrul Ministerului Justiției, Irina Gherasim, este vorba despre o acțiune în regres, prin care statul intenționează să recupereze sumele plătite în calitate de despăgubiri, în urma deciziei de condamnare din partea CEDO. L-am sunat pentru o reacție pe avocatul lui Vasile Botnari, Vasile Nicoară. Acesta a declarat că nu cunoaște despre chemarea în judecată a clientului său și a refuzat să ne ofere un comentariu.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor profesorilor turci expulzați în Turcia, în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5,1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate. Peste trei ani de la decizia CEDO, Biroul Migrație și Azil a revizuit actele emise în cazul cetățenilor turci și a anulat deciziile de declarare a acestora drept persoane indezirabile.

Dosarul expulzării profesorilor turci a fost desecretizat după patru ani în care nu au fost oferite explicații societății. Fostul director al SIS, Vasile Botnari, și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat cu suspendare. El a achitat ulterior 380 de mii de lei pentru avionul charter care a transportat profesorii turci declarați indezirabili în 2018, în perioada guvernării Partidului Democrat. Profesorii au fost acuzați atunci că ar avea legături cu o grupare islamică. În mai puțin de 24 de ore, aceștia au fost expulzați în Turcia, unde au fost băgați după gratii.

Opinia ta contează. Comentează!