Antony Blinken a reafirmat joi, la Kiev, sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina
Externe 6 mai 2021, 15:47 | 814

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reafirmat joi la Kiev sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi, transmite AFP. Vizita lui Blinken intervine şi într-un context în care preşedintele Joe Biden a crescut presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat SUA: "Mă aflu aici dintr-un motiv foarte simplu, acela de a reafirma cu putere, în numele preşedintelui Joe Biden angajamentul nostru în favoarea suveranităţii Ucrainei, a integrităţii teritoriale şi independenţei sale."

Adresându-se omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, Antony Blinken a insistat pe voinţa Statelor Unite de a ajuta Ucraina să-și consolideze democraţia și să avanseze reformele împotriva corupţiei, dosar în care americanii şi europeni aşteaptă de mai mulţi ani progrese tangibile. La rândul său, ministrul ucrainean a subliniat că 'apreciază cu adevărat' ajutorul primit începând din 2014, de la revoluţia care l-a alungat de la putere pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici. Secretarul de stat Blinken s-a întâlnit și cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski.

Întâlnirea are loc într-un moment în care tensiunile cu Rusia, aflate într-un punct maxim în aprilie, încep să scadă în intensitate. Vizita lui Blinken intervine şi într-un context în care preşedintele Biden a crescut presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni şi expulzări de diplomaţi, dar a lansat totodată ideea unui summit cu omologul său Vladimir Putin.

Opinia ta contează. Comentează!