Vitalie Grabovski, șeful adjunct al IGSU, afirmă că nu are nicio legătură cu acțiunile celor doi polițiști din Dubăsari
Justiţie 29 iulie 2021, 20:00 | 2705

Vitalie Grabovski, șeful adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență afirmă că nu are nicio legătură cu acțiunile polițiștilor de la Inspectoratul din Dubăsari, Ion Țărnă și Alexei Vizdan, vizați în mai multe dosare penale. El precizează însă că Țărnă i-a fost subaltern, iar cu Vizdan sunt prieteni. Și Igor Axenti ofițer din cadrul Inspectoratului Național de Investigație, vizat în mai multe presupuse discuții private cu Ion Tărnă, care au ajuns în posesia postului nostru de televiziune, a reacționat cu întârziere. Axenti afirmă că discuțiile ar fi trucate și urmează să stabilească cum au ajuns acestea în spațiul public.

Numele lui Grabovski apare în unul dintre materialele difuzate la Jurnal TV, privind contrabanda cu țigări în care ar fi implicați Ion Țărnă și Alexei Vizdan. Deși i s-a oferit dreptul la replică înainte de difuzarea investigației, Vitalie Grabovski, șeful adjunct al IGSU a reacționat abia seara, după ce reportajul a fost pus deja pe post. El a venit cu un răspuns în scris.

VITALIE GRABOVSKI, șef adjunct al IGSU: "Privind faptul că eu aş fi în spatele aşa-zisei ,,afaceri contrabanda" din raionul Dubăsari, orchestrată sau coordonată în prezent de foştii mei subalterni, vă comunic următoarele. Am activat în raionul Dubăsari în perioada 15 decembrie 2008 - 15 decembrie 2015 în calitate de şef al IP Dubăsari. Pe Ion Ţărnă îl cunosc în calitate de coleg, începând cu 2014, când a fost transferat la noi la serviciu şi am lucrat cu el aproximativ jumătate de an. Cu Alexei Vizdan suntem chiar prieteni, pe lângă faptul că suntem şi foşti colegi de serviciu ."

Într-un alt material, Ion Țărnă și Igor Axenti discută despre avansarea unuia dintre ei în funcție, iar Grabovski i-ar ajuta.

VITALIE GRABOVSKI, șef adjunct al IGSU: "În primul rînd, eu nu cred că numele meu figurează în aceste discuții. În al doilea rând, mi-ar fi foarte greu să avansez pe cineva în structuri în care eu nu activez."

La sfârșitul textului, Grabovski afirmă că nu are nicio legătură cu acțiunile polițiștilor.

VITALIE GRABOVSKI, șef adjunct al IGSU: "Eu nu pot decât să vă îndemn să perseveraţi în continuare şi să veniţi, în susţinerea alegaţiilor dumneavoastră sau ale surselor dumneavoastră, şi cu probe directe ce vizează implicarea mea în presupuse activităţi ilegale. Dacă se va întâmpla acest lucru, declar public că voi pleda vinovat, fără niciun avocat şi vă voi oferi la toţi doritorii câte o piatră pentru lapidarea mea în Piaţa Marii Adunări Naționale."

Și Igor Axenti ofițerul din cadrul Inspectoratului Național de Investigație a reacționat abia a doua zi după ce echipa noastră a intrat în posesia presupusei discuții private pe care ar fi avut-o cu șeful Secției investigarea infracțiunilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari, Ion Țărnă. Cei doi polițiști vorbesc despre preluarea conducerii Inspectoratului de Poliție Dubăsari, iar Țărnă scrie cine ar trebui înlăturat de la conducere, pentru a putea ajunge șef. Axenti nu a răspuns miercuri la telefon pentru a oferi o reacție. Abia a doua zi el ne-a declarat că toate discuțiile sunt false. Ofițerul ne-a anunțat că urmează să stabilească cum au ajuns acestea în spațiul public.

IGOR AXENTI, ofițer INI: "Sigur că urmează să inteprind toate măsurile legale pentru a stabili de către cine și cum au putut fi plasate în spațiul mediatic niște informații false, de proveniență incertă , nu false, dar artificiale și aberante și care au ca scop denigrarea imaginii mele personale sau profesionale."

L-am întrebat pe Igor Axenti în ce relație se află cu Ion Țărnă vizat în discuție, însă polițiștul a evitat să ne răspundă la întrebare.

IGOR AXENTI, ofițer INI: "Eu vă spun că nu este o discuție ci un fals, asta este tot. Vă urez o seară frumoasă."

Procurorul anticorupție Victor Muntean, cel care instrumentează dosarul de corupție în care sunt vizați Ion Țărnă și Alexei Vizdan, nu ne-a răspuns la ce cauză penală sunt atașate aceste discuții. Acuzatorul ne-a anunțat deocamdată nu a revenit din concediu și nu poate să ne ofere aceste detalii.

Opinia ta contează. Comentează!