Jurnalul Săptămânii, 9 Iulie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Trăim cu zece ani mai puțin decât locuitorii țărilor occidentale. Lucrul fizic intens, condiții de stres, alimentația precară, lipsa unui ajutor medical de calitate nu au cum să fie benefice pentru viață. Potrivit datelor statistice, puțin peste 50% dintre moldoveni spun că starea lor de sănătate este una bună. În Europa de Vest, acest raport este de 70 la sută.

Vă invit să vedeți acum povestea tristă a gemenilor Vasile și Constantin. Au 11 ani, dar demult nu-și mai trăiesc copilăria. Nu-și doresc biciclete, telefoane și nici tablete! Vor să aibă un acoperiș deasupra capului și... pe bunica alături. Sunt încă mici, dar au trecut prin multe greutăți. Băieții au rămas aproape singuri pe lume după ce mama lor a fost răpusă de cancer la numai 27 de ani. Și de parcă ar fi puțină suferință, de curând a ars și casa bunicii de la Căpriana. Așa au rămas băieții orfani și fără un adăpost.

A secat o porțiune a râului Răut. Peștele, mai mult de o tonă, a ajuns pe mal. Se întâmplă în satul Vadul Leca, raionul Telenești, din cauza faptului că apa nu a trecut prin Hidrocentrala din localitatea vecină. Este o catastrofă ecologică, spun specialiștii de la Protecția Mediului. De vină ar fi antreprenorul, în a cărui gestiune se află Hidrocentrala de la Brânzeni. Omul de afaceri ne-a spus că nu este el persoana responsabilă de a remedia situația. Ce spun alți factori de răspundere, aflăm din reportajul Iuliei Sarivan.

Opinia ta contează. Comentează!