Se fac percheziții în casa fostului ministru adjunct de Interne, Ion Țurcan
Justiţie 24 noiembrie 2021, 19:33 | 1191

Încă un personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc a ajuns în izolator sub acuzația de îmbogățire ilicită. Este vorba de fostul ministru adjunct de Interne, generalul Ion Țurcan. Procurorii, însoțiți de mascați, au descins astăzi cu percheziții acasă la Țurcan.

Perchezițiile au început astăzi dimineață. Procurorii au pornit acțiunile procesuale împotriva fostului ministru adjunct de Interne după ce Ion Țurcan nu a putut demonstra din ce bani și-a cumpărat o Skoda Kodiaq în valoare de peste jumătate de milion de lei. Pe numele lui Țurcan a fost emis un act de constatare, Autoritatea Națională de Integritate stabilind o diferență de aproximativ 390 de mii de lei între averea dobândită și venituri.

PETRU IARMALIUC, procuror la Procuratura Anticorupție: "La moment se desfășoară acțiuni de urmărire penală. Domnul Țurcan a fost reținut pentru 72 de ore și acum se desfășoară percheziții. - La câte adrese sunt percheziții? - Nu putem să vă comunicăm. - Pentru ce este bănuit? - Pentru îmbogățire ilicită. Reținerea a fost dictată că există probe care sunt sub riscul că pot fi influențați martori sau pot fi distruse probele. În eventualitatea celor 72 de ore se vor efectua acțiuni de urmărire penală și dacă se va reuși conservarea probelor și neadmiterea influențării martorilor, atunci se va aprecia necesitatea aplicării măsurii preventive."

Despre Ion Țurcan se știe că ar fi fost un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc și a participat activ la mitingul organizat de PD în iunie 2019, după ce a pierdut puterea. Controlul averii lui Țurcan a fost inițiat în aprilie 2021, după ce ANI s-a autosesizat din investigațiile jurnalistice care arătau „o casă de milioane scoasă la vânzare”. Verificările au vizat perioada deținerii de către Țurcan a mai multor funcții de conducere în cadrul MAI, inclusiv a funcției de ministru adjunct al MAI și cea de președinte de raion. Referitor la „casa de milioane” prezentată în investigația jurnalistică, potrivit informațiilor oferite de Agenția Servicii Publice, Țurcan a înstrăinat bunul imobil contra sumei de două milioane de lei. Țurcan a explicat că, în perioada 2005-2021, a efectuat mai multe lucrări la casă cu forțele proprii și cu ajutorul prietenilor. În ceea ce privește diferența dintre averea dobândită și venituri, el nu a putut justifica însă, cu acte, proveniența acesteia. În 2015, o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice a scos la iveală faptul că generalul ar fost implicat în afaceri tenebre cu țigări. În perioada comunistă, Ion Țurcan s-a pensionat. A revenit odată cu preluarea puterii de către forțele pro-europene, fiind numit, în iulie 2009, şef la Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie