Jurnalul Săptămânii, 24 Aprilie

Prezentat de Adrian Prodan

Bani mari nu doar se tăinuiesc ci și se fură la propriu. Țineți minte imaginile cu angajații întreprinderii „Calea Ferată” care plângeau că nu mai au cu ce își hrăni familiile pentru că nu au primit salariul luni întregi? Ei bine, oamenii sufereau foame în timp ce din întreprinderea la care munceau se scoteau bani la greu. Timp de 10 ani, „Calea Ferată din Moldova” a fost delapidată de peste un miliard 500 de milioane de lei. Datele au fost prezentate în Parlament de comisia de anchetă creată pentru a analiza situația economico-financiară a întreprinderii în perioada 2010-2020. Din cauza situației dezastruoase, până în 2025 Calea Ferată riscă să rămână fără niciun vagon de pasageri sau mărfuri.

Pe de o parte aflăm despre delapidări de miliarde, pe de alta - constatăm cu stupoare că funcționarii economisesc pe lucruri vitale pentru oamenii de rând. Ceea ce ne-a povestit o asistentă medicală de la azilul de bătrâni din orașul Leova este înfiorător. Femeia spune că oamenilor în etate le este pregătită mâncare din copite de porc! Mai mult. Din porția de lactate ce li se cuvine, bătrânii primesc doar a treia parte. Ea a hotărât să vorbească public despre nereguli, deoarece administrația azilului ar face presiuni pentru a o elibera din funcție. Directorul neagă toate acuzațiile.

Și elevii din satul Izbiște, raionul Criuleni simt cu tot corpul consecințele indiferenței. În școală este bloc sanitar, dar copiii merg la toaletă în curte. Doar dacă plouă tare sau ninge pot folosi toaleta din instituție. Deși s-a cheltuit peste jumătate de milion de lei pentru blocul sanitar din interior, iar lucrările s-au încheiat încă în primăvara anului trecut, elevii așa și nu au acces. Directorul gimnaziului spune că de vină ar fi antreprenorul, care încă nu a instalat ușile.

Opinia ta contează. Comentează!