Actul Unirii, prin ochii elevilor
Social 27 martie 2024, 17:59 | 835

Cu prilejul împlinirii a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, elevii clasei a IX-a de la Liceul „Mircea Eliade” le-au vorbit colegilor din clasa a VIII-a despre acest moment istoric al reîntregirii Țării. Elevii au subliniat importanța cunoașterii istoriei românilor și a valorilor naționale comune. Profesoara de istorie, Galina Baciu, consideră că este esențial ca tinerii să nu uite ce au făcut înaintașii noștri.

DELIA SIDLEȚCHI, elevă, clasa IX: "Consider că este foarte important să cunoaștem istoria neamului nostru și cât de important este să fim toți uniți. Toți cu aceleași gânduri, să promovăm valorile noastre naționale, al poporului nostru și să nu ne lăsăm manipulați de alte puteri și să cunoaștem cine suntem noi cu adevărat."

DOINA GORELCO, elevă, clasa IX: "Voi prezenta despre evoluția culturală și economică în timpul Marii Uniri. Consider că Marea Unire este un eveniment foarte important. Trebuie să promovăm emanciparea națională și independența țării."

Elevii din clasa a VIII-a spun că au aflat lucruri noi despre evenimentele și personalitățile care au marcat Unirea Basarabiei cu România

ȘTEFAN SUSARENCO, elev clasa VIII-a: "Am aflat multe informații noi. De exemplu, am aflat că regele Ferdinand împreună cu Regina Maria au avut o importanță deosebită în dezvoltarea țării. De asemenea, după Marea Unire a dispărut Partidul Țărănesc din Basarabia și a început să se dezvolte mai mult democrația."

VLADISLAV BOSTAN, elev clasa VIII-a: "Am învățat o multitudine de lucruri noi, în deosebi despre situația politică, economică, culturală. Cunoaștem că conștiința națională a fost un pas major spre unire, astfel fiind un exemplu pentru noi, ca să conștientizăm că suntem alături și suntem demni de a fi cu poporul român."

GALINA BACIU, profesoara de istorie, Liceul “Mircea Eliade”: "Noi suntem într-o epocă de integrare și este important ca să conştientizeze o nouă generație că treptat ne integrăm în statul român și în spațiul european. Venim cu noi valori. Cred că valorile trebuie să le promovăm în continuare prin lecții de istorie."

Astăzi se împlinesc 106 ani de la întregirea Basarabiei cu România. Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău, întrunit în şedinţă solemnă, a votat Declarația de Unire. Documentul se încheia cu următoarele cuvinte: „Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururea și totdeauna!”

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie