Cinci foști deputați comuniști cercetați pentru îmbogățire ilicită au fost reținuți pentru 72 de ore
Justiţie 2 februarie 2022, 20:21 | 1238

Cinci ex-deputați comuniști, care l-au deservit pe Vladimir Plahotniuc în perioada statului capturat, au fost reținuți astăzi și se află în izolatorul CNA. Ultimul a fost reținut în această seară fruntașul Partidului Șor, Sergiu Sârbu. Ei sunt acuzați de îmbogățire ilicită, urmare a unei tranzacții cu deputați, care ar fi avut loc în 2015.

Procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au descins astăzi pe adresele a 14 foști parlamentari comuniști, care au părăsit, în 2015, formațiunea lui Vladimir Voronin, iar în 2017 au aderat la Partidul Democrat gestionat de Vladimir Plahotniuc. Aceștia sunt cercetați într-un dosar penal pornit pentru îmbogățire ilicită și sunt investigați în conexiune cu anchetele penale deschise pe faptul coruperii unor deputați în vederea părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte. După percheziții, patru deputați, între care și Sergiu Sârbu, au fost plasați în izolatorul CNA, unde vor sta închiși în următoarele zile. În februarie 2020, liderul comuniștilor Vladimir Voronin a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că cei 14 deputați care au trădat partidul au costat 5 milioane de euro.

Cei cinci deputați, care ar fi negociat trecerea colegilor din PCRM în PD sunt Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov, Violeta Ivanov și Anatolie Zagorodnîi. Percheziții au fost efectuate dis-de-dimineață, pe mai multe adrese din capitală. Primul deputat din lista procurorilor și ofițerilor SIS a fost Violeta Ivanov, care, după fuga lui Plahotniuc din țară, s-a afiliat Partidului Șor. Procurorii au descins mai întâi la apartamentul acesteia, iar ulterior s-au deplasat la casa ei scumpă, apărută în investigațiile jurnalistice.

Perchezițiile au durat mai mult de două ore. La finalul acestora, Ivanov a fost urcată într-o mașină și transportată la CNA. Aceasta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Presa a scris în repetate rânduri despre luxul în care trăiește și opulența afișată de Violeta Ivanov. În aprilie 2016, jurnaliștii au aflat despre o casă de lux pe care o construiește împreună cu soțul ei. Tot în acea perioadă, pe rețele de socializare, fiica ei, minoră pe atunci, etala mai multe achiziţii de lux: haine scumpe, genţi de firmă, ochelari, parfumuri - toate aparținând unor brand-uri renumite. În aceeași perioadă s-a aflat că imobilul construit de familia Ivanov era ridicat pe un teren care aparținea minorei. În 2017, imobilul despre care s-a scris în presă că se afla în construcție a fost, practic, finisat, cel puțin pe exterior.

În anul 2020, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră”, Violeta Ivanov a fost întrebată despre tranzacția cu deputați de la Partidul Comuniștilor la PD. Atunci ea s-a arătat nedumerită și a negat aceste informații.

Descinderi au avut loc și la domiciliul fostului deputat și director SIS, Artur Reșetnicov. În acest caz însă, mascații au lipsit.

Solicitată să comenteze acuzațiile lui Reșetnicov, șefa statului Maia Sandu a declarat astăzi că niciodată nu a dat și nu va da indicații pe dosare. Fostul director SIS, Artur Reșetnicov, la fel este un fost fruntaș comunist, care, în 2017, a aderat la fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat. În 2018, deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat de Guvern în funcția de judecător al Curții Constituționale. Anterior, în 2010, Voronin spunea că l-a descoperit pe Reşetnicov încă de pe când era student.

Procurorii l-au vizitat și pe Vladimir Vitiuc. Acesta a fost deputat în șase legislaturi consecutive, după ce, în 2005, a ajuns în legislativ pe listele PCRM. Ulterior a aderat și el la PDM, iar în luna mai 2020 a ajuns la Partidul Șor. În ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că, în rezultatul unui control inițiat în martie 2020, a emis un act de constatare în privința lui Vitiuc, care nu a reușit să justifice proveniența a 2.947.659 lei.

În izolatorul CNA a ajuns și ex-deputatul Anatolie Zagorodnîi. Acesta a fost director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. A fost numit în funcție, deși nu avea experiența necesară. El la fel s-a numărat printre cei 14 deputați comuniști care în 21 decembrie 2015 și-au anunțat desprinderea de PCRM. Un alt deputat din lista celor 14, Petru Porcescu, a fost surprins ieșind de la audieri din sediul CNA.

După reținerea foștilor deputați, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție. El susține că prin astfel de fapte se atentează la esența democrației, „care poate fi rezumată la aceea că puterea de stat se exercită ca urmare și pe baza votului oamenilor”.

Reacția ministrului Justiției: "Nu poți să scuipi pur și simplu în votul oamenilor și să-ți iei toată puterea de stat pentru că ai bani și pentru că procurorii închid ochii și/sau contribuie la asta. Este un precedent nefast care nu trebuie să mai aibă loc niciodată în Republica Moldova. Niciodată."

Potrivit Procuraturii, cei 14 ex-deputați sunt cercetați într-un dosar pornit pentru îmbogățire ilicită și sunt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte. Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile legale ale acestora în unele cazuri cu 350.000 lei, iar în alte cazuri această diferență ajunge și până la 4,6 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!