Kremlinul a interzis accesul în Rusia a unor înalți oficiali europeni
Externe 3 mai 2021, 20:09 | 825

Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a fost convocat luni la instituțiile europene, după decizia Moscovei de a sancționa opt oficiali europeni, între care președintele Parlamentului European și un comisar. Anunțul a fost făcut astăzi de către Comisia Europeană.

Ambasadorul rus a fost primit în cursul după-amiezii de astăzi la Secretariatul general al Comisiei Europene și la Serviciul european de acțiune externă.

Rusia a interzis vineri intrarea pe teritoriul său a opt oficiali europeni. Printre aceștia sunt președintele Parlamentului European, David Sassoli, vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, care este și comisar european pentru valori și transparență, procurorul Berlinului, Jorg Raupach, și deputatul francez, Jacques Maire. Acesta din urmă este raportor special în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe subiectul otrăvirii opozantului Alexei Navalnîi.

Uniunea Europeană a condamnat această decizie anunțată după adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluții care denunța acțiunile Rusiei și cerea impunerea de sancțiuni economice și politice. Josep Borrell a menționat că Federația Rusă a ales calea confruntării în loc să caute să inverseze traiectoria negativă a relațiilor bilaterale. Reacția Uniunii Europene va fi discutată de miniștrii afacerilor externe și va fi inclusă pe ordinea de zi a summitului european din 25 mai, a declarat pentru AFP un diplomat european.

Opinia ta contează. Comentează!