Averi și interese pentru șefi de raion - Jurnalul Săptămânii, 10 Aprilie
Jurnalul Săptămînii 10 aprilie 2021, 20:50 | 1995

În Republica Moldova sunt mulți șefi din eșalonul secund, care nu se plâng de sărăcie. Nici chiar în perioadă de pandemie. O duc la fel de bine ca unii deputați sau miniștri de la Chișinău. Unii președinți de raion, bunăoară, controlează afaceri prospere, stau în palate, iar în garaj au adevărate bijuterii. Dar, în declarațiile de avere pentru anul trecut arată niște imobile, mașini sau terenuri estimate la preț simbolic. Pentru a înțelege cum se întâmplă lucrurile în localitățile mai îndepărtate, am pornit o investigație. Ce am aflat, vedeți în materialul ce urmează.

Președintele raionului Florești, Ștefan Paniș, a indicat în declarația sa de avere pentru anul 2020 un venit de 234 de mii 661 lei. El a beneficiat de indemnizație și pensie de 80 mii de lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale. Ștefan Paniș are două case. Una, de 125,2 metri pătrați, a fost cumpărată în 1990. Are o valoare de 137 mii de lei. Alta, cu o suprafață de 123,1 metri pătrați, a fost cumpărată în 2010. Aceasta are valoare de... 0 lei. Potrivit lui Paniș, casa este nefinalizată în proporție de 20 la sută. Mai are omul un imobil dobândit în 1990, cu o suprafață de 32,2 metri pătrați, în valoare de 20 de mii 816 lei. Una dintre casele lui Paniș a fost filmată cu drona. Locuința se află într-un sector privat din orașul Florești. Localnicii cred că Paniș s-ar fi bucurat de sprijinul fostului deputat PD, Eugen Nichiforciuc. Cu implicarea acestuia, Paniș și-ar fi asfaltat drumul.

Actualul depuat neafiliat Eugen Nichiforciuc nu a fost de găsit pentru a ne comenta situația. Președintele raionului Florești are un autoturism Hyundai Santa Fe, produs în 2016, în valoare de 28 mii de euro, și un vehicul motorizat ”Minsk”, produs în 2004, a cărui valoare este estimată la două mii de lei. În anul trecut, Ștefan Paniș a obținut nouă terenuri agricole, în valoare totală de 258 de mii de lei, cu o suprafață de aproape șase hectare. Familia Paniș are în proprietate mai multe terenuri agricole, cu o suprafață totală de peste 260 de hectare. Am încercat să vorbim cu președintele raionul Florești, însă la birou nu l-am găsit. Secretara consiliului raional ne-a recomandat să așteptăm.

Mai târziu, Ștefan Paniș ne-a declarat la telefon că toată averea lui a fost obținută pe căi legale.

Am aflat că bugetul familiei Paniș a fost suplinit cu 526 de mii 581 lei în urma dării în folosință a unui terenul agricol al firmei „PanClip”, pe care au administrat-o până în anul 2019 cu 75 la sută din acțiuni. Familia Paniș mai deține 80 la sută din acțiunile firmei “Endo-Grup”, a cărui domeniu de activitate este agricultura. Localnicii afirmă că familia Paniș administrează afaceri în domeniul agricol și ar deține mai multe depozite în satul Mărculești. De la înălțime vedem multe depozite, unele mai vechi, altele recent construite.

Autoritatea Națională de Integritate a constat că președintele raionului Florești, Ștefan Paniș, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Potrivit ANI, în perioada noiembrie 2019 – mai 2020, Paniș a deținut simultan două funcții - președinte de raion și administrator al unei firme.

Autoritatea Națională de Integritate a constat că Ștefan Paniș și-a exercitat și atribuțiile de administrator, deși avea termen de 30 de zile să își soluționeze starea de incompatibilitate.

Ștefan Paniș afirmă că nu a încălcat nicio prevedere legală și va contesta actul emis de Autoritatea Națională de Integritate.

În declarația de avere, Ștefan Paniș mai indică un credit de 500 de mii de lei, pe care trebuie să-l restituie până în 2027, cu o rată a dobânzii de 7.5 la sută. Cum vor evolua evenimentele în cazul președintelui raionului Florești urmează să vedem.

O situație similară este în raionul Ocnița. Șeful acestuia, Iurie Plopa, a indicat în declarația de avere și interese personale, depusă la Autoritatea Națională de Integritate, mai multe terenuri, bunuri imobiliare și mașini. El se poate lăuda cu cea mai mare casă din satul Călărășeuca și cu un drum de acces construit doar pentru el.

Toate bunurile, pe care le indică Plopa, valorează puțin, chiar și casa din Călărășeuca. Conform declarației de avere, cota partea a lui Plopa este de 50 la sută, fiind estimat la 5 mii de lei. Mai exact, Iurie Plopa indică o casă din anul 2001, ce ar avea o suprafață de 80 metri pătrați. În realitate, casa are o suprafață cu mult mai mare, plus teren adiacent îngrădit, dar și o livadă ce se întinde pană la Nistru. Toate acestea, potrivit lui Iurie Plopa, costă... cinci mii de lei. Plopa neagă că anume această casă este indicată în declarația de avere. În apropiere ar fi o casă bătrânească, pe care el a cumpărat-o cu cinci mii de lei și este înregistrată pe numele lui.

Vecinii lui Iurie Plopa afirmă că el locuiește mai bine de 15 ani în această casă. Oamenii spun că președintele raionului a deținut și alte funcții publice.

În 2019, când a devenit președinte de raion, Iurie Plopa înregistrat un venit de 110 mii de lei. 17 mii de lei i-a obținut din salariu de șef a consiliului raional, iar restul, 92 de mii 587 lei – de la firma „Nord Expofruct”, al cărei fondator este. Potrivit statutului, compania se ocupă de importul și comercializarea pesticidelor și îngrășămintelor. La fel, Plopa e proprietarul a peste 100 de hectare de livadă de mere. Oamenii spun că mai multe terenuri și livezi le-ar fi obținut de la socrii săi, care lucrau în colhoz.

Pe lângă bunurile imobile, președintele raionul Ocnița declară și câteva mașini. În 2017, Plopa și-a cumpărat o mașină TOYOTA LAND CRUISER 200, produsă în același an. Pe site-urile de specialitate, prețul unei astfel de mașini variază între 50 și 67 de mii de euro. Iurie Plopa indică doar 600 de mii de lei, cam 30 de mii de euro.

Familia Plopa indică și un autoturism MITSUBISHI PAJERO WAGON, prețul de piață al acestuia fiind de pană la 15 mii de euro, o mașină SUBARU și două mașini MERCEDES. Plopa deține câteva mașini de mare tonaj și trei remorci. Odată cu numirea în funcția de președinte de raion, veniturile lui Iurie Plopa au crescut, potrivit declarației sale de avere. În 2018, când ocupa funcția de consilier în comuna Călărășeuca, Iurie Plopa a indicat un venit de 45 de mii de lei. Suma a fost obținută doar din afaceri.

De averea averea lui Iurie Plopa s-a interesat, recent, Autoritatea Națională de Integritate.

Ne-am interesat și cum stau lucrule în raionul Dondușeni. Președintele raionului, Valentin Cebotari, arată în declarația de avere că în anul trecut a ridicat un salariu de 177 de mii 644.06 lei. Cebotari este proprietarul unui singur teren agricol, de 0,28 hectare și al unei case, care, conform declarației, costă 30 de mii de lei. Mai târziu, pe site-ul autorității au apărut alte două declarații de avere. Pe una era indicat 3000 de lei, iar pe alta - 30 de mii lei. Am încercat să discutăm cu Valentin Cebotari, însă antecamera ne-a spus că șeful e plecat din oraș.

Mai târziu, Cebotari ne-a spus la telefon că a îndeplinit tocmai trei declarații de avere, pentru că a... greșit.

Am mers în localitatea de baștină a lui Valentin Cebotari, Tîrnova.

Valentin Cebotari susține că și-a cumpărat o casă de 30 mii de lei, alături de casa părintească, din Tîrnova. Cebotari ne asigură că locuiește anume în casa părinților, iar pe mama sa ar fi cazat-o într-o casă din vecinătate, cea pe care ar fi indicat-o în declarația de avere.

Oamenii din Tîrnova spun că rar îl văd pe Valentin Cebotari prin sat, pentru că și-ar fi cumpărat un apartament în orașul Dondușeni, fără să-l indice în declarația de avere. În sat, Cebotari mai are o casă, unde a locuit cu fosta soție și două fiice. Ulterior a divorțat. Soția și fetele au plecat din sat, iar de casă ar avea grijă mama lui.

Valentin Cebotari a fost primar al comunei Tîrnova. Trei mandate și jumătate. Oamenii au rămas nemulțumiți că primarul nu și-a dus la capăt promisiunile făcute.

Sursele noastre confidențiale spun că președintele raionului Dondușeni și-ar fi procurat locuință și în orașul Chișinău, dar nu a înregistrat-o pe numele său. Valentin Cebotari ar deține și alte două automobile, un mercedes și un nissan, care nu s-au regăsit în declarația de avere. În acte, Cebotari are o singură mașină - un Mercedes Vito 111CDI, cumpărată anul trecut cu 70 de mii de lei. Valentin Cebotari a fost candidatul PSRM pentru funcția de consilier raional Dondușeni și candidatul PSRM pentru funcția de primar al comunei Tîrnova. Anterior, Valentin Cebotari a fost membru al Partidului Democrat și al Partidului Comuniștilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie