Tribunalul anticorupție este o instituție necesară și aceasta va fi creată în ciuda oponenților, a declarat astăzi ministrul Justiției
Justiţie 14 iunie 2023, 17:40 | 491

Tribunalul anticorupție este o instituție necesară și aceasta va fi creată în ciuda oponenților, a declarat astăzi ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după ședința Guvernului. Precizarea a fost făcută după ce Președinția a prezenta ieri Conceptul privind noua instanță specializată anticorupție. Potrivit documentului, Tribunalul anticorupție va avea până la 15 judecători. Unii experții în drept afirmă că nu există necesitatea unui asemenea tribunal, or judecătorii din primele instanțe pot examina cu ușurință și cauzele de corupție la nivel înalt. Ministrul Justiției nu este de acord cu acestă afirmație.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Din păcate, datele statistice arată că cauzele pe corupție, care se află pe rolul instanțelor de judecată, se examinează destul de lent și, din acest considerent, s-a hotărât că o instanță de judecată va eficientiza procesul de examinare a instanței anticorupție. Această idee nu este una nouă. Despre această idee s-a vorbit de mai mulți ani, despre necesitatea ca aceste cazuri să fie examinate în mod prioritar doar de judecătorii care vor fi specializați pe acest tip de cauze."

Anterior, experții în drept au criticat inițiativa. Acum doi ani, grupul parlamentar „Pro Moldova” a inițiat un proiect de lege similar, care prevedea instituirea unei instanțe specializate ce va examina toate cazurile de corupție, atât în prima instanță, cât și în instanța de apel. La fel, Kievul a implementat această practică în sistemul judecătoresc ucrainean. Experții de la Chișinău spun însă că instanța nu a adus rezultate tangibile. Mai mult, unii dintre ei susțin că magistrații din nouă instanță ar putea fi afectați de imixtiunea politică. Ministrul Justiției respinge astfel de supoziții.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Conform conceptului, se propune că acești judecători vor fi selectați după criterii destul de clare și riguroase, în primul rând după principiul de meritocrație, după principiul de integritate. Inclusiv CSM-ul va fi implicat în acest exercițiu de selectare."

Ieri, administrația prezidențială a anunțat crearea unei noi instanțe judecătorești. Potrivit conceptului, Tribunalul anticorupție va avea până la 15 judecători, fiecare cu un mandat de cinci ani și un salariu de aproximativ 45 de mii de lei. Astfel, bugetul anual al noii structuri s-ar ridica la circa opt milioane de lei. Autorii proiectului au precizat că sunt deschiși pentru comentarii și dezbateri privind noul concept. Proiectul va fi transmis deputaților pentru examinare în această sesiune parlamentară. După aprobarea legii, textul acesteia va fi transmis și Comisiei de la Veneția, cu asigurările de ajustare ulterioară a actului normativ.

Opinia ta contează. Comentează!