Procuratura a cerut oficial scuze de la Gheorghe Petic, pentru acuzația nedreaptă în dosarul de viol
Justiţie 17 ianuarie 2022, 17:53 | 1378

Procuratura municipiului Bălți a cerut oficial scuze de la fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, pentru acuzația nedreaptă în dosarul de viol în perioada regimului Plahotniuc. Anunțul a fost făcut în legătură cu achitarea definitivă și irevocabilă a lui Petic. La rândul său, fostul deținut politic susține că „scuzele oficiale” nu mai sunt suficiente și că va cere statului prejudicii morale și materiale pentru cele nouă luni de detenție ilegală. În plus, Petic va cere sancționarea procurorilor și judecătorilor implicați în înscenarea pretinsului viol în 2018.

SCUZELE PROCURATURII: "Din motivul, că fapta imputată nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute de art.171 alin.(1) și art.179 alin.(2) din Codul penal, în temeiul prevederilor art.12 al Legii nr.1545 din 25.02.1998 privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale Procuraturii și ale instanțelor judecătorești, aduc domnului Gheorghe Petic, scuze oficiale în numele statului din numele procurorilor și ofițerilor de urmărire penală care au instrumentat cauzele penale în privința Dumneavoastră."

Se menționează în comunicatul de presă semnat de adjunctul procurorului-șef al Procuraturii municipiului Bălţi, Alexandru Celac. La rândul său, Gheorghe Petic a spus că așteaptă scuze publice prin sursele care l-au denigrat, nu pe Facebook. Acesta susține că va cere să fie despăgubit, pentru că numele său a fost ponegrit.

GHEORGHE PETIC, fost deținut politic: "La moment lucrăm la două cereri - una pentru a solicita prejudiciu moral și material de la statul Republica Moldova și a doua cerere la care lucrează avocatul este legată de sancționarea procurorilor și judecătorilor care au făcut această înscenare. Pentru mine este regretabil că polițiștii care mi-au pus cătușele în acea zi de 12 octombrie 2018 sunt în funcție. A trebuit trei ani de zile ca să demonstrăm, dar durerea oricum nu ți-o ia nimeni."

Pe 30 noiembrie 2021, fostul polițist de frontieră a fost achitat în dosarul violului. Gheorghe Petic a fost suspectat de un viol pe care l-ar fi comis asupra unei femei din Ungheni. Acesta a fost reținut în 12 octombrie 2018. În 2019, Petic a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Acesta declara că este nevinovat și afirma că dosarul penal pe numele său este unul politic. Petic considera că dosarul penal i-a fost deschis după ce a demascat o schemă ilegală de contrabandă acoperită de conducerea de atunci a Ministerului de Interne. Instituția a respins acuzația atunci. Ulterior, după nouă luni de detenție, Petic a fost eliberat printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău. Anterior, Serviciul Informații și Securitate a publicat mai multe înregistrări video, în care apare presupusa victimă a violului. În secvențe se vede cum foștii angajați ai Direcției 5 a INI îi dau indicații femeii, pentru a obține un denunț împotriva lui Petic. Aceasta ar fi recunoscut ulterior, în fața magistraților, că a depus mărturii false, la solicitarea angajaților oamenilor cu epoleți.

Opinia ta contează. Comentează!