Marin Maxian și Oleg Pasat se țin scai de putere și influență
Justiţie 16 septembrie 2021, 20:07 | 1546

Parcă sunt, parcă nu. Soarta a doi faimoși ofițeri de poliție este incertă. Inspectoratul General al Poliției anunța săptămâna trecută că Marin Maxian și Oleg Pasat și-au dat demisia, dar s-a dovedit că ambii și-au luat concediu. Subiectul a fost abordat ieri, într-o emisiune la Jurnal TV.

Presa a fost anunțată că „în contextul noilor politici din domeniul resurselor umane și a managementului instituțional, conducerea Inspectoratului General al Poliției a acceptat două demisii ale unor angajați cu funcții de conducere: Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, și Oleg Pasat, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Investigații”. În cadrul emisiunii ”Secretele puterii”, moderatorul Alex Cozer a dezvăluit că, de fapt, Maxian și-a luat concediu până pe 4 octombrie, când se va pensiona, în timp ce Oleg Pasat a fost numit într-o funcție inferioară, iar ulterior și-a luat concediu de paternitate. Noul șef al Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, a confirmat aceste informații.

IURIE PODARILOV, șef al Inspectoratului General al Poliției: "Domnul Maxian a depus demisia din data de 4 octombrie, se folosește de zilele de concediu, iar ce ține de domnul Pasat, acesta și-a dat demisia din funcția de șef adjunct al INI, fiind numit într-o funcție mult mai joasă - ofițer de investigație simplu și din această funcție imediat a depus raport la concediu pentru îngrijirea copilului."

Pe 8 septembrie, înainte ca Maxian și Pasat să-și depună așa-zisele demisii, președintele Parlamentului, Igor Grosu, spunea că aflarea lui Marin Maxian în acea funcție este o rușine. Întrebat dacă cei doi ofițeri vor pleca sau vor continua să activeze în cadrul poliției, Iurie Podarilov a dat un răspuns evaziv.

IURIE PODARILOV, șef al Inspectoratului General al Poliției: "Acum în cadrul inspectoratului general al Poliției este examinată activitatea absolut a tuturor conducătorilor care au fost numiți până în prezent în funcție și cei din trecut și după evaluările efectuate, dacă vor fi stabilite încălcări de ordin penal, fie de alt gen vor fi întreprinse acțiuni necesare ca aceste persoane să fie pedepsite conform legislației în vigoare."

L-am sunat pe Marin Maxian pentru a ne comenta situația, dar el a refuzat să răspundă. Nu a fost de găsit nici Oleg Pasat, iar ministrul de Interne, Ana Revenco, a respins apelul.

În schimb, a reacționat Inspectoratul General al Poliției.

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIȚIEI: "Inspectoratul General al Poliției menționează că demisiile înregistrate în cancelaria instituției nu vor fi anulate. Totodată, precizăm cu un mesaj foarte clar: fiecare angajat al Poliției are drept legal la concediu. Astfel, IGP a procedat conform legislației în ambele cazuri și în niciun caz, în afara legii."

Marin Maxian a fost cel care, sub regimul Plahotniuc, la protestul din 27 august 2018, a ordonat intervenția în forță a poliției împotriva manifestanților pașnici adunați în fața monumentului domnitorului Ștefan cel Mare din Chișinău. Printre cei târâți atunci de poliție s-au numărat Maia Sandu și Andrei Năstase. În iulie 2019, Marin Maxian, pe atunci șeful Inspectoratului Naţional de Patrulare și-a anunțat demisia, fără a preciza motivul. Maxian a fost unul dintre angajații care au plecat din funcții după ce ministrul de Interne din 2019, Andrei Năstase, a făcut un apel către angajații MAI care ar fi îndeplinit ordine politice să se gândească dacă e cazul să rămână în funcții.

Oleg Pasat este unul dintre finii de cununie ai fostului șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, potrivit unor surse al ZdG. În luna mai a anului 2020, Pasat a devenit șef adjunct al Inspectoratului Național de Investigații – postul de muncă al lui Pasat a fost ținut departe de ochii presei, iar în spațiul public nu s-a făcut un anunț în acest sens. Nici pe pagina oficială a IGP numele lui Oleg Pasat nu a fost indicat la secțiunea conducerea INI. În perioada 2015 – 2016, acesta a fost șef adjunct în cadrul Direcţiei Nr.5 al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, structură ce a fost lichidată de către Andrei Năstase, pe când era ministru al Afacerilor Interne. Decizia de a desființa Direcția de acțiuni speciale din cadrul INI a fost luată din motiv că instituția ar fi fost instrumentul de urmărire, interceptare și filare a persoanelor care îndrăzneau să se opună guvernării democrate.

Opinia ta contează. Comentează!