Șeful Casei Albe a declarat că atât el cât şi Angela Merkel se opun utilizării de către Rusia a energiei ca o ''armă''
Externe 16 iulie 2021, 17:18 | 717

Statele Unite și Germania rămân pe poziţii de dezacord în privinţa gazoductului rusesc Nord Stream 2. În cadrul întrevederii de ieri de la Washington, între președintele Joe Biden și cancelarul Angela Merkel, șeful Casei Albe a declarat că atât el cât şi Angela Merkel se opun utilizării de către Rusia a energiei ca o ''armă'', o referire la gazoductul Nord Stream 2, prin care Rusia va livra direct gaze Germaniei prin Marea Baltică, fără a tranzita Ucraina, relatează AFP.

JOE BIDEN președintele SUA: "Părerea mea despre Nord Stream 2 este cunoscută. Prietenii mei buni pot să nu fie de acord. Dar de când am devenit președinte, 90% a fost completat și impunerea sancțiunilor nu părea să aibă niciun sens. E mai mult sens să lucrezi cu cancelarul și să afli cum ea a perceput pe baza faptului că Rusia a încercat sau nu în mod esențial să șantajeze Ucraina într-un fel. Astfel, eu și cancelarul am rugat echipele noastre să găsească măsuri practice ce putem să le luăm împreună, securitatea energetică a Ucrainei fiind acum puternică sau slabă în funcție de acțiunile Rusiei."

Proiectul de 11 miliarde de dolari, aşteptat să se finalizeze în septembrie, va ocoli Ucraina, lipsind-o astfel potenţial de importante taxe de tranzit, scrie Reuters. La rândul său, Angela Merkel a reafirmat că Ucraina trebuie să rămână ''o ţară de tranzit'' pentru gazul rus. ''Nord Stream 2 este un proiect suplimentar şi cu siguranţă nu este un proiect de înlocuire a oricărui tranzit via Ucraina. Orice altceva ar crea, evident, multă tensiune'', a declarat cancelarul german.

Joe Biden, 78 de ani, şi Angela Merkel, 66 de ani, nu au mult timp la dispoziţie pentru a întări relaţiile dintre prima şi cea de-a patra economie a lumii. Merkel, cancelar din 2005, intenţionează să se retragă din funcţie după alegerile federale din septembrie. Sondajele arată că partidul său CDU are cele mai mari şanse să conducă şi viitorul guvern, dar nu este clar ce partide vor mai face parte din coaliţie. În SUA, Partidul Democrat al lui Biden deţine în Congres majorităţi fragile ce s-ar putea evapora în urma alegerilor din 2022. Merkel, care nu intenţionează să candideze în următoarele alegeri din Germania, în septembrie, a spus că vrea să ia o pauză şi să reflecteze la ceea ce o interesează în viaţă. Faptul că a fost cancelar federal timp de 16 ani i-a lăsat puţin timp pentru aceasta, a subliniat ea. Cancelarul german a făcut peste 20 de vizite la Washington în timpul celor 16 ani în fruntea guvernului, Biden fiind acum al patrulea preşedinte de la Casa Albă de când Merkel a venit la putere, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!