Nemulțumiți de noul administrator
Social 13 februarie 2024, 20:09 | 3595

Mai mulți foști angajați ai Grădinii Zoologice critică acțiunile administratorul interimar al întreprinderii și susțin că lichidarea funcțiilor a dus la concedieri nejustificate, care vor provoca pierderi de peste jumătate de milion de lei. Aceștia spun că optimizarea anunțată de administrator nu a adus niciun beneficiu întreprinderii, ci s-a transformat într-o adevărată hărțuire a muncitorilor. De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei Chișinău susțin că activitatea noului director este una corectă.

OLGA IUZVAC, fost șef Secția Științifico Educațională, Gr. Zoologică: "Activam în cadrul grădinii zoologice timp de 23 de ani și s-a luat decizia de a lichida funcția mea și de a crea un serviciu și ca rezultat eu am refuzat să ocup această funcție, pentru că era o secție, un serviciu nou, în care erau incluse și persoane care în genere nu țin de activitatea funcției mele. De când a venit noul administrator, a trecut deja un an și în această perioadă s-au concediat în jur de 50 de oameni. Deci, sub așa-zisa optimizare a întreprinderii unii oameni au fost intimidați."

SERGIU IURCENCO, fost inginer șef, Gr. Zoologică: "Orice întreprindere este în primul rând despre oameni, specialiștii care lucrează. Cum eu am fost împotriva metodelor care s-au implementat, pe specialiști i-au amenințat. Eu am devenit pentru ei incomod. M-au rugat să scriu cerere pentru un contract temporar și în pofida celor întâmplate, asta s-a terminat cu expirarea contractului și eu am fost concediat, fără propuneri de prelungire sau altceva."

VICTORIA VOPILOVA, fost șef economist, Gr. Zoologică: "Pe mine m-au concediat din motivul reducerii personalului. Până acum nu am primit nici un ban, doar m-au concediat și atât. Noul administrator spune că de când a venit el la grădina zoologică, s-au mărit veniturile de la serviciile noastre cu plată, că s-au micșorat cheltuielile. El spune că încearcă optimizarea întreprinderii, dar de fapt a ieșit altceva, pentru că veniturile din 2022 în comparație cu 2023 au fost mai mari cu aproximativ două milioane de lei."

Administratorul Grădinii Zoologice Roman Crețu recunoaște că sunt plăți restante care nu au fost achitate angajaților, dar promite că aceștia își vor primi banii.

ROMAN CREȚU, administratorul Grădinii Zoologice: "Dacă ceva nu a fost achitat, a fost doar din motivul că nimănui nu i s-a achitat. Când o să se achite, când va fi finanțare pe anul în curs, atunci o să achite tuturor absolut tot ce li se cuvine. Este vorba de 40, dar cum ziceam și înainte este vorba și de zilieri care au activat la noi. A fost vorba și de persoane care au fost preavizate prin luna mai. Noi nu putem să spunem că toți aceștia că e răzbunare cu ei sau nu știu ce."

Foștii angajați ai grădinii zoologice spun că pentru noul administrator a devenit o obsesie tăierea rației alimentare a animalelor.

ANA ȘVEDCENCO, fosta angajată, clubul tinerilor biologi, Gr. Zoologică: "Nu pot trece peste faptul că am început să dăm animale la abator. Aceasta practică. Eu înțeleg că în toate grădinile zoologice sunt necesități de a optimiza numărul de animale în scopuri medicinale. Da, așa ceva este. Nu putem să ne eschivăm. Dar când sunt trimise la abator animale sănătoase pentru că nu vreți să faceți modificări în volieră, pentru că vă pare că numărul de animale este prea mare, probabil ați putea să încercați să le vindeți."

Administratorul Roman Crețu a confirmat că sunt animale care sunt date la abator. Potrivit lui, în Grădina Zoologică își au locul doar necuvântătoarele pe cale de dispariție.

ROMAN CREȚU, administratorul Grădinii Zoologice: "Cât mănâncă un măgar din aceștia, aș putea să vă spun așa o cifră. Zece acesta e surplusul, care sunt zece. Ei mănâncă vreo 20 de mii de lei. Generează costuri pe lună. Pe an să știți că din buzunarele voastre din taxe și impozite se plătesc 240 de mii de lei pe niște măgari, care nu își au rostul. Nu au nici calitate expozițională, stau în niște condiții mizere, nu este o volieră normală pentru ei. Asta este și este o optimizare sau aducere a logicii."

Totodată, foștii angajați afirmă că noul administrator a fost desemnat în funcție fără concurs. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, ne-a spus că activitatea noului director este una corectă.

VASILE CHIRILESCU, purtător de cuvânt al Primăriei Chișinău: "Pentru organizarea acestui concurs urma să fie convocată o comisie de concurs, iar acestă comisie încă nu a fost funcțională pentru că au fost alegerile în toamnă și după care multe proceduri urmau să aibă loc, să fie desemnați membri în această comisie și din considerentul acesta nu s-a organizat. Și a fost numit un director interimar, după care o să fie procedura aceasta organizată conform regulamentului."

Fostul director al Grădinii Zoologice din Chișinău, Alexei Hanțațuc, a fost demis în ianuarie 2023. Reprezentanții Primăriei Chișinău susțin că acesta a fost eliberat din funcție „conform procedurii, fiind depistate abateri și nereguli ce țin de activitatea acestuia”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie