Unul dintre cei mai cunoscuți reporteri de investigație din Olanda, Peter R. de Vries, a fost împușcat în centrul orașului Amsterdam
Externe 7 iulie 2021, 15:33 | 690

Unul dintre cei mai cunoscuți reporteri de investigație din Olanda, Peter R. de Vries, a fost împușcat marți seara, în centrul orașului Amsterdam. Jurnalistul a fost transportat în stare gravă la spital. Potrivit poliției, asupra reporterului s-au tras cinci focuri de armă, în timp ce bărbatul ieşea din studioul unui talk-show, unde fusese invitat.

Trei persoane au fost arestate - două într-o maşină pe o autostradă şi una la Amsterdam. Printre aceste persoane se află probabil presupusul atacator, afirmă poliția olandeză, fără a oferi mai multe informaţii asupra arestărilor şi nici asupra unui eventual motiv al crimei. "Este un atac împotriva unui jurnalist curajos şi în consecinţă un atac împotriva libertăţii presei, care este esenţială pentru democraţia noastră şi statul nostru de drept", a reacționat premierul olandez Mark Rutte.

"Jurnaliştii din Uniunea Europeană trebuie să poată ancheta asupra criminalităţii şi corupţiei fără a se teme pentru securitatea lor", a declarat la rândul său Tom Gibson, reprezentantul Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, o asociaţie de apărare a libertăţii presei cu sediul în Statele Unite ale Americii. Autorităţile olandeze trebuie să ancheteze "rapid şi minuţios" atacul asupra lui Peter R.de Vries, pentru a "determina dacă el era vizat din cauza activităţii sale profesionale" şi "a se asigura că atacatorul şi cei care l-au comandat vor fi aduşi în faţa justiţiei", a declarat Tom Gibson într-un comunicat.

Peter R. de Vries este un reporter celebru în Țările de Jos. Acesta a investigat cu succes răpirea magnatului Freddy Heineken în 1983. În 2013, cel care l-a răpit pe Heineken, Willem Holleeder, a fost condamnat pentru amenințări la adresa lui De Vries. Holleeder este unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri olandezi și a fost condamnat la închisoare pe viață în 2019, pentru implicarea sa în cinci crime.

De asemenea, De Vries a devenit cunoscut și în Statele Unite, după investigarea dispariţiei adolescentei Natalee Holloway în 2006. Nu de puține ori, De Vries a fost amenințat cu moartea de către lumea mafiotă din cauza investigațiilor sale.

Cel mai recent clasament mondial privind libertatea presei realizat de Reporteri fără Frontiere plasează în 2021 Ţările de Jos pe locul 6 dintre cele 180 de ţări, în urma Norvegiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei şi Costa Ricăi, precizează Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!