Washingtonul a anunţat sancţionarea a 16 oficiali şi a cinci entităţi, iar Uniunea Europeană a sancţionat 78 de oficiali
Externe 22 iunie 2021, 15:38 | 482

Occidentul a impus noi sancţiuni împotriva Belarusului, cerând regimului Alexandr Lukaşenko să înceteze „practicile represive”. Washingtonul a anunţat sancţionarea a 16 oficiali şi a cinci entităţi, iar Uniunea Europeană a sancţionat 78 de oficiali şi entităţi din Belarus, inclusiv membri ai Administraţiei autoritariste de la Minsk.

Uniunea Europeană va sista importurile anumitor tipuri de potasiu şi de produse petroliere din Belarus, printre care şi motorina. Noile sancţiuni au şi o componentă financiară, fiind interzise orice împrumuturi sau vânzarea unor anumite produse financiare către bănci sau alte instituţii financiare publice belaruse. Va fi de asemenea consolidat embargoul european asupra armelor, pentru a include aici şi armele de vânătoare şi de sport, precum şi interzicerea vânzării către Belarus a produselor cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară) şi a echipamentelor de supraveghere.

Sancţiunile ''sunt un mijloc de a face presiune asupra guvernului din Belarus şi ele vor face rău'', a spus şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Şi Guvernul de la Londra a dispus sancţionarea unor membri ai regimului de la Minsk şi a unor companii petroliere.

Printre entitățile belaruse înscrise pe lista neagră se află și Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB). Aceste noi sancţiuni au fost impuse, în urma deciziei autorităţilor belaruse de a deturna către Minsk un avion al companiei low-cost irlandeze Ryanair care asigura o legătură de la Atena la Vilnius, cu scopul de a aresta doi pasageri, pe jurnalistul disident Roman Protasevici şi pe partenera acestuia, rusoaica Sofia Sapega. Ce doi se află în arest în Belarus.

Totuşi, sancţiunile instituite până în prezent, care vizează 88 de membri ai regimului, inclusiv pe Lukaşenko, nu au avut nicidecum un asemenea efect, reprimarea opoziţiei belaruse accentuându-se, scrie AGERPRES.

Opinia ta contează. Comentează!