Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, motivează eliberarea lui Damir și Cojocaru din Penitenciarul nr. 13
Justiţie 9 februarie 2022, 19:41 | 691

Motivele eliberării din arest preventiv din Penitenciarul nr.13 a președintelui FEA, Dorin Damir, și a șefului suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, ambii vizați în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, au fost făcute publice astăzi. Potrivit Asociației Judecătorilor, este vorba de condițiile degradante din penitenciar. Starea de sănătate a unuia dintre inculpați s-a înrăutățit în ultimele luni și acesta nu avea acces la asistență medicală adecvată.

În comunicatul remis presei, Asociația Judecătorilor afirmă că decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, de a schimba măsurile de arest în privința lui Damir și Cojocaru a fost luată în conformitate cu standardele naționale și ale jurisprudenței CtEDO în materia privării de libertate.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova: "Avocatul unuia din inculpați a invocat constant că din momentul plasării în detenție în Penitenciarul nr.13, starea de sănătate a acestuia s-a înrăutățit. Avocatul a invocat că clientul său suferă de o afecțiune cerebrală vasculară care evoluează, fiind însoțită și de alte afecțiuni cronice. Analizele RMN au arătat că acesta are un chist cerebral."

Potrivit sursei citate, probleme de sănătate au fost depistate și la celălalt deținut. Acesta s-a plâns și pe condițiile de detenție.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova: "Deținerea aproximativ șase luni a unei persoane într-un penitenciar, ale cărui condiții de detenție sunt calificate de instituțiile internaționale și naționale ca nefiind conforme standardelor minime de prevenire și combatere a torturii, tratamentelor inumane sau degradante, urmată de o presupusă infectare a acestui deținut cu Hepatita Virală de tip B, este o situație extraordinară, care nu poate fi trecută cu vederea de autoritățile statale și care implică o obligație pozitivă."

​Judecătorii susțin că în cazul lui Valeriu Cojocaru, care a fost plasat sub control judiciar pe un termen de 60 de zile, s-au dispus un șir de reguli. Acesta poartă un dispozitiv de supraveghere electronică și nu poate părăsi Republica Moldova decât cu permisiunea instanței și a predării pașaportului. Și în cazul lui Dorin Damir, care a fost plasat în arest la domiciliu, instanța a dispus purtarea unui dispozitiv de supraveghere electronică și a stabilit interzicerea de a ieși din locuință, interzicerea convorbirilor telefonice, recepționarii si expedierii corespondenței, precum si utilizarea altor mijloace de comunicare.

Dorin Damir si Valeriu Cojocaru, cercetați în dosarul angajărilor fictive la MAI, au fost eliberați din penitenciar la sfârșitul lunii ianuarie, după șapte luni în care au stat după gratii. Atunci, Damir a refuzat să discute cu jurnaliștii, spunând doar că este nevinovat si că nu va fugi din Republica Moldova.

Procurorii susțin că nu pot contesta această decizie la Curtea de Apel.

Cei doi sunt acuzați de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegala a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Pentru aceste infracțiuni, legea prevede o pedeapsa de până la 12 ani de pușcărie.

Opinia ta contează. Comentează!