Jurnalul Săptămânii, 29 Octombrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Criza energetică i-a împărțit pe oameni în doua categorii. Unii nici nu au de gând să țină cont de recomandările autorităților de a economisi lumina. Alții conștientizează importanța solidarizării în aceste timpuri grele. Oamenii au renunțat la electrocasnice și și-au făcut stocuri de lumânări... Noi am mers să vorbim cu sătenii și să vedem cum reduc aceștia consumul de lumină.

În prag de iarnă, în unele gospodării e rece ca afară. Pe alocuri, temperatura scade sub zero grade, noaptea, dar mulți oamenii nu au de gând să includă căldura sau să facă focul în sobă. Se îmbracă mai gros, fac mișcare, beau băuturi calde și rezistă... Pentru că iarna e abia înainte, iar prețul gazelor naturale, al lemnelor și al cărbunelui este enorm pentru buzunarul lor.

Înregistrarea pentru compensații la curent, gaz sau căldură decurge anevoios. Cel puțin asta spun bibliotecarii din sate care dau vina pe site-ul ce funcționează lent. „Asta se întâmplă pentru că platforma este accesată simultan de mai mulți cetățeni”, explică autoritățile. Și în timp ce unii completează activ cererile, alții nici nu cunosc despre acest proiect.

Opinia ta contează. Comentează!