Ministrul german al Sănătăţii s-a declarat în favoarea unei restricţii asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE
Externe 26 ianuarie 2021, 20:01 | 777

Vaccinarea a cuprins mai toate țările europene. Marea Britanie are încredere în companiile furnizoare, iar Germania îndeamnă partenerii la cooperare. Dacă problema logistică va fi depășită, Europa trebuie să accelereze procesul de vaccinare pentru a acoperi un procent suficient de oameni și a ieși din pandemie. România raportează cifre bune, iar Israelul are cele mai multe vaccinări din lume.

Guvernul britanic a dat asigurări că vaccinarea anti-COVID-19 în Regatul Unit nu va fi afectată de întârzierile de livrare în Europa, avertizând în legătură cu 'naţionalismul în materie de vaccinuri' după ameninţarea Bruxellesului de a controla exporturile.

NADHIM ZAHAWI, secretarul de stat responsabil cu campania de vaccinare: "Sunt sigur că vor furniza Uniunii Europene, Marii Britanii şi restului lumii. Pfizer este o companie extraordinară, la fel ca AstraZeneca și Moderna, dar și alte companii care produc vaccinuri. Avem 367 de milioane de doze pe care le-am comandat de la 7 furnizori diferiți. Sunt convins că vom atinge numărul propus și vom vaccina întreaga populație adultă."

Ministrul german al Sănătăţii s-a declarat în favoarea unei restricţii asupra exporturilor de vaccinuri produse în Uniunea Europeană. El a anunțat că specialiștii vor monitoriza în amănunte noile tulpini de coronavirus după ce s-a depistat că variantele mutate se răspândesc mai rapid și sunt mai periculoase.

JENS SPAHN, ministrul german al Sănătății: "Am decis că analiza variantelor de coronavirus va fi obligatorie pentru a transfera datele către biroul central al Institutului Robert-Koch. Poate că aceste tulpini au fost descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud sau Brazilia, dar totuși acest virus nu are naționalitate."

Dacă vaccinarea continuă în același ritm de până acum, populația blocului european va fi vaccinată doar în proporție de 15 la sută până la sfârșitul lunii septembrie. Pentru a spori aceste procente, este nevoie de cooperare, a anunțat președinta Comisiei Europene.

URSULA VON DER LEYER, președinta Comisiei Europene: "Garantăm milioane de doze de vaccin țărilor cu venituri mici. Ideea este că numai lucrând împreună, peste granițe și sectoare vom putea face față acestor provocări globale."

Pentru a asigura furnizarea cinstită, Uniunea Europeană ar putea impune noi reguli.

PETER LIESE, deputat în Parlamentul European: "Vrem să cooperăm, dar dacă alții nu „joacă cinstit”, Comisia Europeană trebuie să-și „arate armele”. Primul pas este acreditarea, iar al doilea pas este interdicția de export."

România este fruntașă la vaccinări în Uniunea Europeană, fiind pe locul doi, după Malta.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Sunt foarte bucuros să constant că atmosfera în general se schimbă și foarte multă lume dorește să se vaccineze. Este o schimbare pe care o salut în mod explicit, o schimbare de atitudine."

România ar urma să atingă obiectivul de 70 la sută abia în decembrie 2022, dacă menține acest ritm, iar pentru a ajunge la data limită, ar trebui să crească rata vaccinărilor zilnice de trei ori.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Un număr important, 60-70 la sută din populație trebuie să fie vaccinată și atunci, dacă facem lucrurile așa cum trebuie, poate deja în această vară să ne întoarcem la o viață normală."

Ucraina va obţine „în viitorul apropiat” un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a-şi lansa prima campanie de vaccinare, a anunţat preşedintele Vladimir Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Vaccinarea va începe în februarie. Ne așteptăm ca un milion de doze de vaccin să ajungă în curând în Ucraina. Primul milion, de la o companie internațională de vârf. Vom putea să anunțăm detaliile în viitorul apropiat."

Ucraina, una dintre cele mai sărace țări din Europa și cu un sistem de sănătate slab dezvoltat, nu a primit, până în prezent, nici măcar o doză de vaccin împotriva noului coronavirus.

Pe de altă parte, Israelul, țara cu cele mai multe vaccinări raportat la populație - peste 40 la sută - a trecut la o etapă și mai agresivă. De acum, și adolescenții între 16 și 18 ani vor fi vaccinați.

Între timp, campania susținută de vaccinare pare să-și arate roadele. Mai multe studii arată că epidemia pierde din viteză. Internările au scăzut cu 60 la sută în rândul pacienților de peste 60 de ani.

RONNI GAMZU, director Spitalul Sourasky: "Cred cu siguranță că acesta este începutul sfârșitului. Vaccinul creează imunitate și vedem asta în mod evident. Vedem o schimbare în cazul oamenilor care se îmbolnăvesc grav de coronavirus. Cei care au primit vaccinul sunt mult mai protejați."

La nivel global numărul infectărilor cu COVID-19 se apropie de 100 de milioane. Peste 2 milioane de oameni au murit din cauza virusului. Conform datelor oferite de Bloomberg, până pe 26 ianuarie, 68 de milioane de oameni în 56 de țări au primit vaccinul.

Opinia ta contează. Comentează!