Consultații gratuite pentru refugiați
Social 29 martie 2024, 19:53 | 245

Peste o mie de refugiați ucraineni au fost consultați gratuit de către juriștii Institutului pentru Drepturile Omului. „S-a făcut în contextul mai multor semnale privind violarea drepturilor omului”, a declarat presei Vanu Jereghi, directorul executiv al instituției.

VANU JEREGHI, director executiv IDOM: "Noi am considerat că este foarte necesar să intervenim din partea consilierii juridice a refugiaților din Ucraina, pentru că aveam apeluri destul de multe în cadrul organizației referitor la violări a drepturilor omului sau anumite înțelegeri pe care ei le aveau cu autoritățile Republicii Moldova."

Potrivit juriștilor, refugiaților din Ucraina le-a fost acordată și asistență psihosocială.

VALERIAN MĂMĂLIGĂ, avocat în cadrul Programului Advocacy și Litigare Strategică, IDOM: "O mai bună mobilizare a comunității și conștientizarea a societății prin intermediul informării despre drepturile și obligațiile refugiaților, mecanisme de apărare a drepturilor încălcate și transmiterea mai departe a autorităților care activează în acest domeniu."

ALEXANDRU CEBANAȘ, avocat în cadrul Programului de Monitorizare și Raportare, IDOM: "Cadrul normativ care era la etapa inițială era mai puțin restrictiv în privința refugiaților, adică oferea un spectru de drepturi și libertăți mult mai mare, ca să spunem așa. În prezent, datorită faptului evoluției situației scăderea gradului de urgență să spunem așa pe domeniul refugiaților din Ucraina."

Proiectul „Accesul la servicii sociale și juridice pentru cei mai vulnerabili refugiați ucraineni” a demarat pe 1 aprilie trecut și s-a încheiat pe 28 februarie curent. Proiectul a fost finanțat de fundațiile franceze AFD și FDF. În luna martie, Hotărârea Guvernului cu privire la protecția temporară, a fost prelungită. Este vorba de garanțiile oferite de Republica Moldova privind șederea și angajarea refugiaților ucraineni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie