Jurnalul Săptămânii, 16 Decembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Veste bună de la Bruxelles. Uniunea Europeană a decis să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Cele două țări au primit mesaje de felicitare de la liderii europeni. „Lucrurile vor merge bine mai departe”, consideră președintele României, Klaus Iohannis.

Vara se roagă pentru ploaie, iar iarna - să ningă. Este soarta oamenilor din satul Cârnești, raionul Nisporeni, care de când se țin minte duc o lipsă acută de apă. Rețea modernă nu există, deocamdată, iar mai toate fântânile sunt înnămolite, de multă vreme. Singura soluție e tocmai la Ungheni, la peste 20 de kilometri distanță de sat, unde localnicii își umplu bidoanele cu apă potabilă. Primăria comunei Brătuleni, din care face parte și satul Cârnești, ar urma să depună un proiect pentru a participa la concursul „Satul european”, finanțat de Guvern.

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 100 de mii de fântâni. 75 la sută dintre acestea nu corespund normelor sanitare, susțin specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Apa are un conținut sporit de nitrați, fier, fluor și bacterii. Dacă apa este poluată microbiologic, bacteriile și virușii patogeni dispar prin fierbere, ceea ce nu se întâmplă în cazul parametrilor chimici. Soluția se rezumă la construcția apeductului, spun specialiștii.

Opinia ta contează. Comentează!