Image-Description
30 de milioane pentru Aeroportul Mărculești, chiar dacă Chicu recunoaște că la Bălți ar fi mai profitabil
Politic 21 decembrie 2019, 08:16 | 9032

Guvernul Chicu va investi în Aeroportul de la Mărculești 30 de milioane de lei, pentru a-l face funcțional până în iunie, anul viitor. Asta chiar dacă experții economici consideră că proiectul nu este rentabil, iar analiștii politici bănuiesc că în joc este interesul Moscovei.

Însuși premierul recunoaște că mai profitabil ar fi un aeroport la Bălți, însă acolo ar fi necesare investiții mult mai mari.

„În aeroportul Mărculești investițiile sunt minime. Am calculat că este nevoie de până la 30 de milioane de lei. Aceste investiții le va face statul. Până în luna iunie aeroportul Mărculești va funcționa”, a declarat Ion Chicu într-o emisiune la RTR Moldova.

Totodată, șeful Cabinetului de Miniștri mai spune că, din punct de vedere comercial, aeroportul din Bălți este mai atractiv, doar că:

„Pista de decolare și aterizare nu este în stare să primească avioanele. Trebuie să realizăm studiul de fezabilitate și acolo va trebui să se meargă pe scenariul parteneriatului public privat. Avem legislație în acest sens, pentru a anunța concurs pentru atragerea investitorilor trebuie să facem acest studiu de fezabilitate care va arăta cu ce intră în afacere statul și ce este obligat să facă investitorul privat”.

Amintim că Guvernul Chicu, la inițiativa președintelui Igor Dodon, insistă pe ideea deschiderii a încă cel puțin două aeroporturi – unul în nordul și altul în sudul R.Moldova.

Experții susțin că ideea nu este convenabilă din punct de vedere economic, deoarece Aeroportul International Chișinău nu este exploatat la capacitatea maximă. La rândul lor, mai mulți analiști politici au atenționat că, în acest fel, guvernarea controlată de președintele Igor Dodon ar intenționa să faciliteze accesul Rusiei la hotarele NATO.

Menționăm că Aeroportul Mărculești este o fostă bază militară de aviație din perioada URSS.

Opinia ta contează. Comentează!