România a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii, care caracterizează Alianţa nord-atlantică, afirmă Klaus Iohannis
Externe 15 august 2022, 20:49 | 475

România a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii, care caracterizează Alianţa nord-atlantică, a declarat astăzi la Constanţa preşedintele Klaus Iohannis, prezent la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române. ”România va continua să îşi îndeplinească rolul de pilon de stabilitate regional, va continua să acţioneze unitar şi coordonat, pentru a gestiona efectele războiului din Ucraina”, a declarat liderul de la Cotroceni.

România va pune în practică deciziile adoptate la Madrid şi, împreună cu aliaţii şi partenerii săi, va consolida postura NATO de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung. ”Ne aflăm pe ţărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanţă de războiul nedrept şi brutal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulţi nu îl mai credeau posibil în Europa”, a precizat Klaus Iohannis la manifestațiile de la Constanța.

KLAUS IOHANNIS: "Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, aşa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalţi aliaţi în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfăşurat la Madrid."

Ziua Marinei Române se sărbătoreşte anual pe 15 august, fiind o sărbătoare civilă şi militară, marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. În anul curent, Forţele Navale Române organizează numeroase evenimente dedicate celei de-a 120-a aniversări a Zilei Marinei Române la Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi Bicaz.

Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români pe 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ''Elisabeta''. De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iar pe 15 august 1936, în cadrul serbărilor, a fost botezat primul submarin românesc, ''Delfinul''.

Opinia ta contează. Comentează!