Prea mulți elevi, prea puține clase
Social 24 aprilie 2024, 20:19 | 252

Numărul mare de elevi în școlile din Chișinău a devenit o problemă. În unele instituții sunt clase cu 35 sau chiar 40 de elevi și această situație reduce din calitatea studiilor, a declarat astăzi ministrul Educației, Dan Perciun. „Se cer edificii noi și trebuie să intervină Primăria”, a subliniat Perciun.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Într-adevăr, în Chișinău există o problemă cu supraîncărcarea școlilor. Este o problemă care trebuie gestionată de către Primăria municipiului Chișinău și trebuia gestionată cu mult timp în urmă, pentru că creșterea capacității de infrastructură nu se întâmplă peste noapte. Sunt decizii care pot fi luat la nivelul Consiliului municipal. Avem instituții de învățământ, care sunt supraîncărcate și altele a cărui spațiu nu este folosit nici 20%."

Potrivit ministrului Perciun, numărul elevilor în clase ar trebui să fie de cel mult 25.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "La o anumită etapă, gradul de supraîncărcare face mai complicat procesul educațional, în special având în vedere că permanent vorbim de incluziune și de necesitatea ca și copiii cu nevoi speciale să fie incluși în procesul educațional."

Reprezentanții Primăriei afirmă că au cerut în repetate rânduri Guvernului să aloce bani pentru repararea mai multor instituții de învățământ care nu funcționează, dar au fost refuzați. „În atare situație, căutăm soluții de compromis”, ne-a declarat șeful adjunct al Direcției generale educație, Andrei Pavaloi.

ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcției educație: "Deja am luat măsuri pentru a extinde numărul de clasa I în unele instituții unde solicitarea este foarte mare. Etapa întâi presupune înscrierea doar a copiilor care sunt până la 1 septembrie cu vârsta împlinită de șapte ani și sunt din districtul instituției. Ori noi avem situații când părinții din alte districte solicită înscrierea într-o altă instituție. Când nu se face acest lucru ei se duc la instituția din districtul lor. Noi avem în reparație școala nr.6 de la Botanica, gimnaziul nr.52 de la Buiucani și mai construim blocuri suplimentare pe teritoriul instituțiilor, asta ar fi soluții."

Ministerul Educației și Cercetării s-a angajat ca până la finele anului 2025 să demareze construcția unei instituții de învățământ din resursele Băncii Mondiale. Subiectul va fi discutat și cu autoritățile municipale, pentru a identifica locația potrivită, iar ulterior va fi efectuată proiectarea tehnică.

Opinia ta contează. Comentează!