Riscă pușcărie pentru trădare de patrie
Justiţie 12 octombrie 2020, 15:35 | 1443

Adrian Glijin, una dintre cele patru persoane răpite săptămâna trecută de către milițienii separatiști, este acuzat de ”trădare de patrie” în baza codului penal al republicii separatiste și riscă până la 20 de ani de pușcărie. Informația a fost făcută publică de către Asociația „Promo-Lex”. Gliji a primit deja 60 de zile de arest ilegal.

Potrivit unui comunicat al Promo-LEX, Adrian Glijin risă să stea în detenție ilegal mai mulți ani. Rudele sale nici nu au fost informate despre măsurile procesuale aplicate în privința sa și nici despre ședința de judecată.

Promo-Lex: ”Din discuțiile rudelor cu avocatul lui Adrian Glijin, structurile de la Tiraspol refuză să ofere careva acte procesuale, motivând că pretinsul dosar penal are caracter secret. Între timp, rudele lui Adrian au expediat în adresa structurilor de facto de la Tiraspol mai multe solicitări, printre care: asigurarea dreptului la întrevedere cu Adrian în condiții de confidențialitate, examinarea lui de către un medic independent, asigurarea accesului la materialele dosarului, dar și asigurarea permisiunii de a transmite îmbrăcăminte și alimente.”

sursa: facebook.com

Se arată în comunicat. În acest context, Promo-Lex face un apel și către autoritățile Republicii Moldova.

Promo-Lex: ”Solicităm autorităților constituționale de la Chișinău să se implice cu prioritate în admiterea solicitărilor rudelor lui Adrian Glijin, și, în final, să insiste asupra eliberării necondiționate a acestuia din detenția ilegală a regimului de la Tiraspol.”

sursa: facebook.com

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, deocamdată nu cunoaște nimic despre învinuirile care îi sunt aduse lui Adrian Glijin de către regimul separatist. Deși procurorul general Alexandr Stoianoglo anunța încă săptămâna trecută că dosarul vizând răpirile din ultimele zile, efectuate de securiștii transnistreni, a intrat în gestiunea PCOCS, șeful acestei subdiviziuni susține că nu a primit încă niciun dosar.

ION CARACUIAN, șeful PCCOCS: "Este pornit dosar penal, iar noi vom investiga totul. Dosarul încă nu a ajuns la noi el trebuie să fie retras de către Procuratura Generală de la Florești. Eu aceste dosare nu le-am văzut. Avem doar dosarul polițistului și a angajatului de la ASP. - Vreți să spuneți că nu cunoașteți nimic despre acuzațiile de trădare de patrie? - Pur general ceea ce știu am aflat din presă, altceva nu am de unde să cunosc."

La 7 octombrie curent, Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane necunoscute cu cagule pe cap, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca. Adrian Glijin are 41 de ani, este căsătorit și are trei copii. Tot atunci, alte câteva persoane în civil au intrat în domiciliul acestuia din localitatea Cuzmin, în prezența copiilor și a soției, unde au efectuat percheziții. În zilele de 7 și 8 octombrie, securiștii separatiști au răpit alte trei persoane. Este vorba despre un polițist din Florești, un angajat al Agenției Servicii Publice și o altă persoană despre care s-a spus că ar fi un fost milițian transnistrean. Până la această oră doar doi dintre aceștia au fost eliberați.

Opinia ta contează. Comentează!