Jurnalul Săptămânii, 19 August

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de caniculă pe întreg teritoriul țării. Avertizarea este valabilă până luni, 21 august. Pe arii extinse, gradațiile în termometre vor crește până la 36 de grade Celsius, iar noaptea temperatura aerului va oscila între 16 și 20 de grade. Astăzi, în capitală s-au înregistrat 35 de grade Celsius, iar mâine zăpușeala va spori.

Cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere vor fi sancționate în cazul păcurii îngropate la „Termoelectrica”. Despre aceasta a anunțat directorul general interimar al întreprinderii, Iurie Rozlovan. Potrivit lui, rezultatele anchetei interne au arătat că scurgerea de păcură de la „Termoelectrica” a avut loc în noaptea de 7 spre 8 noiembrie 2022 din cauza unei fisuri la o conductă cu abur. În urma incidentului, s-a scurs o cantitate de până la 200 de kilograme de păcură. Rozlovan a declarat că s-a intervenit corespunzător în acea noapte. Nu însă și după, când păcura urma să fie depozitată și predată, nu îngropată.

Agricultorii au ieșit din nou la proteste. Membrii asociației „Forța Fermierilor”, care s-au adunat astăzi în fața Guvernului, spun că solicitările lor anterioare au fost ignorate de autorități. Manifestația a început cu o oră înainte de ședința Executivului. În timp ce agricultorii își exprimau nemulțumirile, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermieri afectați de consecințele crizelor din 2022. La fel, a fost aprobat Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, acordat de România pentru susținerea agricultorilor afectați de seceta de anul trecut.

Opinia ta contează. Comentează!